Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
1/2 KS | Kura celé (sliebka alebo kohút) |
8 l | Pitná voda |
cca 1 Kg | Koreňová zelenina |
1/2 KS | Pór |
1 KS | Cibuľa |
1/4 KS | Kel (a môže byť aj pár ružičiek karfiolu) |
1-3 ČL | Soľ (podľa chuti) |
8 KS | Čierne korenie (guličiek) |
Mäsko umyjeme a vložíme do hrnca s vodou, privedieme do varu a potom varíme pomaličky, na veľmi miernom ohni, najlepšie 4-5 hodín. Potom vložíme k mäsu aj očistenú zeleninu, z póru len bielu časť v celku, zelenú časť odložíme bokom. Potom vývar osolíme, pridáme celé korenie a varíme do zmäknutia zeleniny.
Vtedy je polievočka hotová, môžme ju precediť do iného hrnca, polievka bude ešte čistejšia. Mäsko a zeleninu pokrájame, pokrájame aj zvyšný pór. Polievku podávame s vyvarenou zeleninou, s mäsom, môžme pridať uvarené rezance a na tanieri posypeme zeleným pórom.