listok
Danula Vašíčková

Porcií 8
Minút 300
Náročnosť Expert

(5 / 5)
Videné: 8 141 x
Diviačie stehno na smotane

Komentár kuchára

ásoby zvěřiny v mém mrazáku se tenčí, takže v skrytu duše doufám, že je budu moci v brzké době doplnit, abychom si mohli ten náš jídelníček trošku obohatit... "A když je to maso z divočáka, tak je to teda divočáčí?" Nee, Kubo, to je kančí... "Tak já tomu teda mami vůbec nerozumim"


Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    Mäso očistíme a prešpikujeme klinky slaniny, zo všetkých strán dôkladne osolíme, okoreníme, pokvapkáme octom a vložíme do pekáča. Pridáme olej, cibuľu a mrkvu, bobkový list, guličky čierneho a nového korenia, zakryjeme alobalom a uložíme do chladničky minimálne do druhého dňa. Potom mäso podlejeme vývarom, opäť nepriedušne zakryjeme alobalom a pečieme zvoľna na 170 stupňov asi 4 hodinky.

  • Krok 2.

    Počas pečenia mäso otočíme, aby sa prepieklo rovnomerne, prípadne dolejeme tekutinu. Mäkké mäso vyberieme z pekáča, nakrájame na plátky, pokvapkáme rozpusteným maslom, mierne podlejeme a uložíme zakryté alobalom v pekáčiku späť do rúry, už nepečieme, len ľahko prihrievajú.

  • Krok 3.

    Omáčka: Z výpeku odstránime všetky koreniny a prejdeme tyčovým mixérom alebo prepasírujeme cez sitko. V hrnci si zasmažíme zápražku z masla a hladkej múky, rozriedime vývarom, pridáme pasírovanie zeleninu a varíme miernym varom asi 15 minút.

  • Krok 4.

    Potom pridáme smotanu a dochutíme omáčku soľou, korením a octom a ešte cca 5 minút povaríme. Knedle: Klasické kysnuté knedle robím z polohrubej múky (cca 450g), ľahko ohriateho mlieka (cca 200ml), 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 lyžičky kryštálu, 2 lyžičiek soli a 1 vajce. Do misy nasypem múku, urobím jamku, rozdrobíme droždie, nasypem cukor a nalejem mlieko. Uprostred dôkladne rozmiešame a nechám vzísť kvások, potom k stranám nasypem soľ a nakoniec všetko zamiešam so zvyškom surovín v mise a hnetie a prípadne prisypávame po troškách múku, kým cesto takzvane "nešeptá", tzn. keď sa prestáva lepiť na okraje misy a na povrchu sa začnú vytvárať takéto akoby pľuzgieriky.

  • Krok 5.

    Nechám zakryté v igelite kysnúť, po cca 1 hodine opäť premiesime a nechám opäť kysnúť. Vykysnuté rozdelím na 3 rovnaké diely, utvoríme bochníky, pekne silou vykoulím, aby utiekli nežiaduce veľké vzduchové bubliny, vyvaľkáme šišky a nechám opäť pod igelitom kysnúť. Počas kysnutia vždy šišky trikrát pootočíte, aby nakysli rovnomerne. vhadzujú do vriacej osolenej vody a varím zakryté pokrievkou 15 minút ľahkým varom (mám indukciu, takže na stupeň č.6) a v polovici varenia knedle v hrnci pretočíte spodom navrch a opäť zakryte, aby neoslizaly.

  • Krok 6.

    Potom je potrebné rýchlo vybrať na dosku a niekoľkokrát prepichnúť, ja to robím takú tou veľkou vidličkou na pečené mäso, možno napríklad aj špajdľou. Teplé krájame niťou na plátky. Podávame s knedľou

Komentáre (0)

Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept