Diviačie stehno na smotane

Hodnotenie (5/5)
4
Čas prípravy
300 Minút
Náročnosť
Zložitá
Porcie
Pre 8 ľudí
Vytlačiť
Tlač
Pridať do obľúbených
ásoby zvěřiny v mém mrazáku se tenčí, takže v skrytu duše doufám, že je budu moci v brzké době doplnit, abychom si mohli ten náš jídelníček trošku obohatit... "A když je to maso z divočáka, tak je to teda divočáčí?" Nee, Kubo, to je kančí... "Tak já tomu teda mami vůbec nerozumim"Danula
videní 131
10.11.2020
Potrebujeme:
Množstvo Ingrediencia
1,5 Kg Diviak (stehno, vykostené)
2 KS Cibuľa (nadrobno)
2 KS Mrkva (na kocky)
100 g Údená slanina (bez kože)
1 PL Soľ
1 a 1/2 ČL Čierne korenie mleté
3 PL Olej
5 KS Bobkový list
10   Čierne korenie (guličiek)
5   Nové korenie (guličiek)
3 PL Ocot
  Vývar (z kostí)
  Maslo
Omáčka:
Množstvo Ingrediencia
3 PLMaslo
3 PLMúka hladká
 Vývar (z kostí)
2 kelímokSmotana na šľahanie
 Soľ (podľa chuti)
 Cukor kryštálový (podľa chuti)
 Čierne korenie mleté (podľa chuti)
 Ocot (podľa chuti)
Postup prípravy pre Diviačie stehno na smotane
  1. 1

    Mäso očistíme a prešpikujeme klinky slaniny, zo všetkých strán dôkladne osolíme, okoreníme, pokvapkáme octom a vložíme do pekáča. Pridáme olej, cibuľu a mrkvu, bobkový list, guličky čierneho a nového korenia, zakryjeme alobalom a uložíme do chladničky minimálne do druhého dňa. Potom mäso podlejeme vývarom, opäť nepriedušne zakryjeme alobalom a pečieme zvoľna na 170 stupňov asi 4 hodinky.

  2. 2

    Počas pečenia mäso otočíme, aby sa prepieklo rovnomerne, prípadne dolejeme tekutinu. Mäkké mäso vyberieme z pekáča, nakrájame na plátky, pokvapkáme rozpusteným maslom, mierne podlejeme a uložíme zakryté alobalom v pekáčiku späť do rúry, už nepečieme, len ľahko prihrievajú.

  3. 3

    Omáčka: Z výpeku odstránime všetky koreniny a prejdeme tyčovým mixérom alebo prepasírujeme cez sitko. V hrnci si zasmažíme zápražku z masla a hladkej múky, rozriedime vývarom, pridáme pasírovanie zeleninu a varíme miernym varom asi 15 minút.

  4. 4

    Potom pridáme smotanu a dochutíme omáčku soľou, korením a octom a ešte cca 5 minút povaríme. Knedle: Klasické kysnuté knedle robím z polohrubej múky (cca 450g), ľahko ohriateho mlieka (cca 200ml), 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 lyžičky kryštálu, 2 lyžičiek soli a 1 vajce. Do misy nasypem múku, urobím jamku, rozdrobíme droždie, nasypem cukor a nalejem mlieko. Uprostred dôkladne rozmiešame a nechám vzísť kvások, potom k stranám nasypem soľ a nakoniec všetko zamiešam so zvyškom surovín v mise a hnetie a prípadne prisypávame po troškách múku, kým cesto takzvane "nešeptá", tzn. keď sa prestáva lepiť na okraje misy a na povrchu sa začnú vytvárať takéto akoby pľuzgieriky.

  5. 5

    Nechám zakryté v igelite kysnúť, po cca 1 hodine opäť premiesime a nechám opäť kysnúť. Vykysnuté rozdelím na 3 rovnaké diely, utvoríme bochníky, pekne silou vykoulím, aby utiekli nežiaduce veľké vzduchové bubliny, vyvaľkáme šišky a nechám opäť pod igelitom kysnúť. Počas kysnutia vždy šišky trikrát pootočíte, aby nakysli rovnomerne. vhadzujú do vriacej osolenej vody a varím zakryté pokrievkou 15 minút ľahkým varom (mám indukciu, takže na stupeň č.6) a v polovici varenia knedle v hrnci pretočíte spodom navrch a opäť zakryte, aby neoslizaly.

  6. 6

    Potom je potrebné rýchlo vybrať na dosku a niekoľkokrát prepichnúť, ja to robím takú tou veľkou vidličkou na pečené mäso, možno napríklad aj špajdľou. Teplé krájame niťou na plátky. Podávame s knedľou

Pridaj komentár

profil
Danula Vašíčková
Všetky recepty
Vyberáme pre teba
Sviečková na smotane
Králičie ragú a domáce rezance
Restovaná kuracia pečeň
Ceketa v syrovom cestíčku
Kuracie prsia v cestíčku so smotanovými zemiakmi
Domáci púpavový sirup
Nepečený Bingo Koláč
Hubové rizoto s kuracím mäsom
Španielsky vtáčik trochu inak
Radvarim.sk

© 2014 - 2020 Všetký práva vyhradené. Vytvoril Webové Aplikácie