Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
1 Kg | Hovädzie zadné |
1 KS | Cibuľa |
3   | Bobkový list |
6 KS | Čierne korenie (guličiek) |
  | Soľ (podľa chuti) |
Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
1 l | Hovädzí vývar |
2 KS | Paradajkový pretlak (500ml) |
2 PL | Múka hladká |
4 KS | Bobkový list |
3 KS | Čierne korenie (guličky) |
  | Soľ (podľa chuti) |
  | Cukor kryštálový (podľa chuti) |
1 KS | Cibuľa |
kúsok   | Olej |
Mäso umyjeme, vložíme do hrnca s vodou tak aby bolo zaliate, pridáme soľ, korenie, očistenú cibuľu rozkrojenú na polovice varíme kým mäso nezmekne. V tlakovom hrnci je hotové cca za hodinu. Klasicky ho varíme asi 2 a pol hodiny - záleží od mäsa. Mäso aj z vývarom necháme kúsok vychladnúť ... ide o ten vývar ale mäso nechceme aby vyschlo :)
Cibuľku si nakrájame nadrobno a spražíme ju do zlatista. Pridáme pretlak, premiešame a asi 1 liter vývaru, keď sa zohreje tak ho rozmixujeme tak aby nebolo cítiť cibuľku. Teraz už len pridáme bobkový list, peper a necháme zovrieť. Zahustíme (múka + studená voda) a dochtíme soľou a cukrom. pred dovarením nezabudnite vybrať bobkový list :)