Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
1 KS | Králik |
2 KS | Cibuľa (nadrobno) |
6 KS | Zelerová vňať (na malé kocky) |
2 KS | Mrkva (na malé kocky) |
4 strúčik | Cesnak (nadrobno) |
100 g | Maslo |
300 ml | Červené víno |
2 Konzerva | Paradajka (lúpané sterilizované krájané) |
2 KS | Rozmarín (vetvičky) |
2 KS | Bobkový list |
  | Zeleninový vývar |
  | Hotová svetlá zápražka |
  | Cukor kryštálový |
  | Podravka |
  | Včelí med |
Mäso naporcujeme (hlavu, hrudný kôš a vnútornosti schováme na polievku), osolíme, okoreníme, opražíme na masle a vložíme do klasického hrnca. Do výpeku vsypeme zeleninu a zarestujeme, potom vsypeme na mäso. Pridáme paradajky aj s nálevom, vetvičky rozmarínu, bobkový list, soľ a mleté čierne korenie, zalejeme vínom a dolejeme vývarom tak, aby bolo mäso ponorené. Dusíme domäkka, v pomalom hrnci 5 hodín na vyšší stupeň, mäso musí doslova samo odpadávať od kosti.
Hotové som nechala v chlade odležať do druhého dňa, ale môžete hneď pokračovať v príprave. Druhý deň všetko zohrejeme, aby mäso zmäklo a išlo pekne obrat, vyberieme ho z omáčky, oberieme a kúsky s dlhšími vláknami radšej ešte prekrojíme.