Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
1 Kg | Teľacie (stehno) |
1/2 ČL | Čierne korenie mleté (podľa chuti) |
1 ČL | Soľ (podľa chuti) |
2 KS | Cibuľa červená (nadrobno) |
6 strúčik | Cesnak (na plátky) |
2 PL | Cibuľa (sušená, ak máte) |
1 ČL | Rozmarín (sučený, mletý) |
1 ČL | Rasca (drvená) |
1 hrnček | Vývar (mäsový) |
1 PL | Maslo |
2 PL | Múka hladká |
1,5 dl | Pitná voda |
Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
1,5 Kg | Zemiaky |
100   | Maslo |
1 KS | Cibuľa (nadrobno, spražiť) |
Mäso očistíme a nakrájame na asi 1cm hrubé plátky, ktoré len dlaňou roztlačíme (nie je potreba naklepávať, mäso je jemné), z oboch strán osopíme a okoreníme a jednotlivé plátky naukladáme vedľa seba do pekáča. Posypeme čerstvú cibuľou a cesnakom, sušenú cibuľkou, rascou a rozmarínom, mierne osolíme, poukladáme plátky masla a zalejeme vývarom. Pekáč nepriedušne uzavrieme, môžete si, ako ja, pomôcť alobalom a pečieme na 200 stupňov asi 1 a 1/2 hodinky, potom veko odklopíte, teplotu znížime na 180 stupňov a za občasného podlievania vodou pečieme ešte ďalšie hodinku, aby mäso chytilo peknú farbu a bolo krásne mäkké. Šťavu pred dopečením zahustíme lyžicou hladkej múky rozmiešanej vo lyžicu zmäknutého masla.
Šťuchané zemiaky tak ako má kto rád. Klasicky uvarime očistené a nakrájané zemiaky so soľou. Potom ich popučíme s trochou masla. Môžete pridať aj spraženú cibuľku na drobno.