Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
1 Kg | Morčacie mäso (stehna, vykostené) |
2 KS | Cibuľa (väčšie, nadrobno) |
4 strúčik | Cesnak (nadrobno) |
2 PL | Červená paprika sladká (aj zaúdená) |
trochu   | Olej |
1 ČL | Tymián (sušený) |
10   | Čierne korenie (guličiek) |
6   | Nové korenie (guličiek) |
2 KS | Bobkový list |
2 dl | Vývar (mäsový, podľa potreby) |
1-2 ČL | Soľ (podľa chuti) |
1/2 ČL | Čierne korenie mleté (podľa chuti) |
2 PL | Papriková pasta (Harissa, Saba a pod.) |
100 ml | Smotana na šľahanie |
2 PL | Múka hladká |
15 ml | Citrónová šťava (podľa chuti) |
100 ml | Pitná voda (podľa potreby) |
Mäso po častiach sprudka orestujeme na oleji, vyberieme a uložíme do pomalého hrnca. Do výpeku vsypeme cibuľu, zarestujeme, pridáme mletú papriku a cesnak, opäť zarestujeme, zalejeme vývarom, od dna pekne miešame a necháme v panvici odvariť. Potom všetko nalejeme do hrnca k mäsu a pridáme soľ a korenie. A teraz je na vás, či všetko korenie zviažete do gázy, v tom prípade odpadá zložité vyberanie a počítanie guličiek, ale chuť korenia nie je vo finále tak intenzívne ako v druhom prípade, kedy proste nahádžete všetko do hrnca a potom si zahráte na zlatokopa . :D Zalejeme vývarom, aby bolo mäso takmer ponorené a dusíme na nižžší stupeň asi 2 a 1/2 hodinky. Potom lovíme alebo nelovíme korenia. V hrnčeku rozmiešame trochu studenej vody s hladkou múkou a zmes vlejeme do omáčky. Premiešame a necháme ďalšie pol hodinku prevariť. Zjemníme smotanou, necháme asi 10 minút variť a dochutíme paprikovou pastou, citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a soľou. Pomalý hrniec nie je podmienkou, samozrejme možno tento pokrm pripraviť aj v klasickom alebo tlakovom hrnci na platni.
Zalejeme vývarom, aby bolo mäso takmer ponorené a dusíme na nižžší stupeň asi 2 a 1/2 hodinky. Potom lovíme alebo nelovíme korenia.