Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
2 Kg | Zemiaky |
500 g | Klobása |
150 ml | Smotana na varenie |
100 g | Plátkový syr |
100 ml | Mlieko polotučné |
6 KS | Vajce slepačie |
0.5 ČL | Soľ |
0.5 ČL | Čierne korenie mleté |
0.5 ČL | Červená paprika sladká |
  | Olej (na vymastenie) |
  | Slanina (plátky) |
Zemiaky si buď môžeme uvariť v šupke a očistené nakrájať alebo ich surové ošúpať a nakrájať na tenšie plátky. Krájame ich rovno do vymasteného plechu alebo zapekacej misy. Dno tejto nádoby pokryjeme zemiakmi, tie osolíme, jemne okoreníme čiernym korením a mletou paprikou. Na ne ukladáme na kolieska nakrájané špekačky alebo párkovú klobásu a znova zakrývame zemiakmi. Tento postup opakujeme asi 3 až 4-krát, podľa toho, koľko nám vojde.
Ak máme slaninku tak ju môžeme dať na druhu - tretiu vrstvu na špekačky, ktoré nemusíme dávať až tak nahusto, keďže nám príde aj slaninka a tak isto pridáme prípadne aj plátky syra. Môžu ísť priamo na slaninku ;). Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, znova osolené, okorenené a jemne pokvapkané olejom. Takto pripravené zemiaky zakryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry.