Veľkonočnú šunku je dobré namočiť deň pred varením do studenej vody. Zbavíme ju tak prebytočnej soli. Šunku si uvarme deň vopred, odleží sa a bude sa aj lepšie krájať.
Údenú šunku vkladáme zásadne do vriacej vody. Necháme, aby voda opäť zovrela, povaríme 3 minútky, potom znížime plameň a varíme na miernom stupni. Takýmto spôsobom sa mäso zatiahne a šťava ostane vo vnútri. Varíme cca. 3-hodinky na miernom ohni.
Uvarené údené mäso necháme vychladiť priamo vo vode, v ktorej sa varilo. Mäso bude mať peknú farbu a ostane šťavnaté. Hotovú veľkonočnú šunku podávame so syrom, s vajíčkami a samozrejme nesmie chýbať ani chren zo stola. Dobrú chuť prajem!
Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept