listok
Jana Szabó 

Porcií 0
Minút 0
Náročnosť Stredná

(5 / 5)
Videné: 3 452 x
Domáce osie hniezda

Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť.

  • Krok 2.

    Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vareškou vypracujeme lepivé cesto.

  • Krok 3.

    Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.

  • Krok 4.

    Medzitým si pripravíme plnku: v jednej miske zmiešame 2PL cukor, 50 g zmäknuté maslo a 2 ČL škorice do voňavej nátierky.

  • Krok 5.

    Keď je cesto vykysnuté, premiestnime ho na pracovnú dosku, rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyvaľkáme obdĺžnikový plát o hrúbke zhruba 3 až 5 milimetrov.

  • Krok 6.

    Každý plát potrieme plnkou, zrolujeme a vzniknuté rolády pokrájame na cca 1,5 cm hrubé kolieska.

  • Krok 7.

    Osie hniezda poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme podkysnúť ešte asi 30 minút. Osie hniezda tesne pred pečením potrieme rozpusteným maslom vymiešaným s trochou mlieka.

  • Krok 8.

    Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C zhruba 20 minút.

Komentáre (0)

Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept