Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť.
Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vareškou vypracujeme lepivé cesto.
Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
Medzitým si pripravíme plnku: v jednej miske zmiešame 2PL cukor, 50 g zmäknuté maslo a 2 ČL škorice do voňavej nátierky.
Keď je cesto vykysnuté, premiestnime ho na pracovnú dosku, rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyvaľkáme obdĺžnikový plát o hrúbke zhruba 3 až 5 milimetrov.
Každý plát potrieme plnkou, zrolujeme a vzniknuté rolády pokrájame na cca 1,5 cm hrubé kolieska.
Osie hniezda poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme podkysnúť ešte asi 30 minút. Osie hniezda tesne pred pečením potrieme rozpusteným maslom vymiešaným s trochou mlieka.
Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C zhruba 20 minút.
Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept