Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
6 KS | Zemiaky (väčšie) |
1 kelímok | Kyslá smotana |
2 KS | Bobkový list |
kúsok   | Údená slanina |
1 KS | Jarná cibuľka |
2 strúčik | Cesnak |
  | Soľ (podľa chuti) |
  | Čierne korenie mleté (podľa chuti) |
Zo slaninky odrežeme kožu a dáme ju variť do 1,5l vody. Slaninku rozrežeme na štyri plátky, odložíme bokom. Do vriacej vody pridáme ošúpané, na polovice pokrájané zemiaky. Osolíme, pridáme bobkový list, korenie, cibuľu-bielu časť a cesnak, nakrájané nadrobno.
Varíme, pokiaľ nie sú zemiaky mäkké. Potom zemiaky vyberieme na tanier, osem poloviciek, kožu zo slaniny a bobkový list. Zvyšné zemiaky s cibuľou a cesnakom rozmixujeme vo vývare. Pridáme smotanu, alebo creme fresch a pomaly, ale dobre rozmiešame na miernom ohni. Zvyšné zemiaky pokrájame na kocky a pridáme k privarku. Necháme prejsť varom.
Obyčajne prívarok nezahustujem múkou, stačí mi tento postup. Osobitne na panvici opečieme plátky slaninky, pokrájanú zelenú časť cibuľky. Prívarok podávame na tanieri, ozdobený upečenou slaninkou, cibuľkou..... Možné pridať aj klobasku, varené vajce, volské oko....každému podľa chuti