Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
6 KS | Zemiaky (väčšie) |
1 kelímok | Kyslá smotana |
2 KS | Bobkový list |
kúsok   | Údená slanina |
1 KS | Jarná cibuľka |
2 strúčik | Cesnak |
  | Soľ (podľa chuti) |
  | Čierne korenie mleté (podľa chuti) |
Zo slaninky odrežeme kožu a dáme ju variť do 1,5l vody. Slaninku rozrežeme na štyri plátky, odložíme bokom. Do vriacej vody pridáme ošúpané, na polovice pokrájané zemiaky. Osolíme, pridáme bobkový list, korenie, cibuľu-bielu časť a cesnak, nakrájané nadrobno.
Varíme, pokiaľ nie sú zemiaky mäkké. Potom zemiaky vyberieme na tanier, osem poloviciek, kožu zo slaniny a bobkový list. Zvyšné zemiaky s cibuľou a cesnakom rozmixujeme vo vývare. Pridáme smotanu, alebo creme fresch a pomaly, ale dobre rozmiešame na miernom ohni. Zvyšné zemiaky pokrájame na kocky a pridáme k privarku. Necháme prejsť varom.