Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
200 g | Syr niva s modrou plesňou |
  | Múka hladká |
3 KS | Vajce |
Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
220 ml | Olej slnečnicový |
1 KS | Vajce |
1 PL | Horčica plnotučná |
1 ČL | Cukor kryštálový |
1 ČL | Ocot |
1/2 ČL | Soľ |
1 štipka | Čierne korenie mleté |
Nivu nakrájame na cca 1cm silné trojuholníky, obalíme v hladkej múke, v rozšľahanom vajci a v strúhanke. Keď máme všetky kúsky Nivy obalené, zriedime vajcia lyžicou mlieka (zmes potom lepšie nasiakne do predošlého obalu), prešľaháme, v tejto zmesi každý kúsok namočíme a opäť obalíme v strúhanke. Ihneď vyprážame vo vyššej vrstve oleja z oboch strán dozlatista a ukladáme na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.
Domáca majonéza: Všetky suroviny dáme do veľa úzke nádoby (ideálne originál od ručného el.šlehače, je nutné, aby sa tam hlava šľahača v priemere vošla tzv. Len tak tak), ponoríme šľahač až na dno, zapneme na najvyššie otáčky a pomaličky vysúvame. Žiadne zbesilé šľahanie sem a tam. Naozaj hustá majonéza sa tvorí priamo pred očami a je hotová behom okamihu. Ak si z nej chceme urobiť domácu tatarku, jednoducho potom pridáme najemno nakrájané sterilizované uhorky a cibuľku, prípadne dochutíme podľa fantázie.
Zemiaková kaša je klasika, tak ako má každý rád :) my máme radi s restovanou cibuľkou ako "šťuchané zemiaky"