Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
750 g | Zemiaky |
200 g | Múka hladká |
0.5 ČL | Soľ |
1 KS | Vajce slepačie |
250 g | Bryndza |
100 g | Maslo |
200 g | Slanina |
  | Pažítka (alebo kôpor, cibuľka) |
Z hladkej múky, vajec, 300–400 ml vody a štipky soli vypracujte hladké nelepivé cesto. A uvaríme zemiaky.
Vychladnuté zemiaky olúpeme, rozmačkáme a postupne vmiešame bryndzu. Nakoniec pridejte nasekaný kôp, cibuľku alebo paitkur; časť si nechajte stranou k podávaní.
Cesto rozdelte na 2 diely a vyvaľkajte z neho dva rovnako veľké pláty o hrúbke 2 mm. Na jeden plát cesta dávajte lyžicu, v pravidelných intervaloch, asi 5 cm od sebe, kôpky náplne. Medzi Kôpkami náplne cesto potrite trochou vody a prekryte druhým plátom. Medzi kôpkami cesto pritlačte a rozkrájajte na jednotlivé kúsky.
Pirohy vkladajte do vriacej vody a varte dokiaľ nevyplávajú na povrch asi 5 minút. Uvarené pirohy vyberte a premyte vodou. Polejeme rozpusteným maslom a podávame s kyslou smotanou a opraženou slaninou.