listok
Mária Fiľakovská

Porcií 10
Minút 120
Náročnosť Nízka

(5 / 5)
Videné: 2 643 x
Domáce rožky - čerstvé

Komentár kuchára

V čase, keď pečivo cenovo stúpa hore, začal dopyt na overený recept na domáce čerstvé rožky. Náš recept na domáce rohlíky je naozaj veľmi jednoduchý. Vyskúšaj ho a uvidíš.


Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    V teplom mlieku zmiešanom s teplou vodou rozmiešame droždie a kryštálový cukor a necháme spraviť kvások.

  • Krok 2.

    Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, trocha premiešame a vylejeme aktivovaný kvások. Spojíme premiešaním, pridáme maslo izbovej teploty a vymiesime. Cca 5 minút.

  • Krok 3.

    Necháme v miske zakryté oddýchnuť a znova premiesime aspoň minútu. Takto pripravené zakryjeme a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.

  • Krok 4.

    Po vykysnutí vytvarujeme guľky cca 100g, necháme postáť 5 minút a následne vytvarujeme požadovaný tvar (rožky, pletenky, uzlíky... ). Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme zakryté ešte 45 minút podkysnúť.

  • Krok 5.

    Pred pečením postriekame alebo potrieme vodou, posypeme sezamom alebo hrubozrnou soľou.

  • Krok 6.

    Rúru10 minút pred pečením zapneme na 200°C a na dno rúry vložíme plech s vodou. Vo vyhriatej rúre pečieme 8 minút, potom vodu vyberieme a pečieme ďalších 8 minút. Ak chcete menej chrumkavé, stiahneme trocha teplotu pri posledných 8 minútach.

Komentáre (0)

Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept