Pripraviť si ho môžeme z akejkoľvek šošovice, ale najrýchlejšie to ide z červenej. Takže si dáme variť šošovicu, vodu tak 4 cm nad šošovicu, lyžičku soli a lyžičku tumericu (kurkuma). Necháme variť kým sa nerozvarí, ak by sa voda stihla odpariť tak dolievame podľa potreby. Mala by vzniknúť taká riedka kaša.
Do druhého hrnca si dáme dve lyžice oleja, kúsok Ghee masla (okolo 50g) a lyžičku celej rasce. Miešame kým začne rasca voňať (pozor, v tomto momente rasca rýchlo zhorí, takže pracujeme rýchlo a pozorne). Keď zavonia, tak prihodíme tak 10-20 kúskov celých čili papričiek a hneď za tým cesnakovo zázvorovú pastu.
Ak takú nemáme ľahko si ju vieme doma vyrobiť - v mažiari úplne roztlačíme cesnak a zázvor v pomere 1:1, pridáme soľ a citrónovú šťavu, a máme pastu. Alebo kúpime v ázijských potravinách. Pastu párkrát premiešame a prihodíme lyžičku tumericu, lyžičku mletého koriandru, stále miešame.
Do zmesi prisypeme na drobno nakrájanú cibuľu, niekoľko na drobno nakrájaných paradajok a za hrsť posekaného čerstvého koriandru.
Varíme do rozvarenia, podľa potreby prilejeme trošku vody. Ja to varím tak 30-40min cca. Nech sa paradajky prípadne iná zelenina totálne rozvaria.
Následne do tejto zmesi po naberačkách pridávame rozvarenú šošovicu, prisypeme za hrsť čerstvého nasekaného koriandru a povaríme ešte tak 5 min nech sa chute prepoja.
Odstavíme a podávame v plackách prípadne k jazmínovej ryži. Podľa osobnej preferencie pridáme ešte čerstvé nasekané čili.
Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept