listok

Komentár kuchára

Dnes vám ponúknem možno trochu retro potravinu. No to jej neuberá na tom, že je naozaj veľmi zdravá.... Naši predkovia ju konzumovali bežne a čo má veľmi prekvapilo, je to vraj zdravšia potravina ako napríklad bulgur, quinoa, či kuskus.... Áno, sú to jačmenné krúpy a dajú sa pripraviť naozaj rôzne. Na slano, ale aj na sladko.... Dokážu udržiavať hladinu cukru v krvi a dokonca chránia organizmus aj pred niektorými druhmi rakoviny.


Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    Krúpy opláchneme studenou vodou a vložíme do hrnca zo zeleninovým vývarom. Varíme na miernom ohni do zmäknutia.

  • Krok 2.

    Krúpy trochu zväčšia svoj objem, nasajú vývar. Treba ich občas premiešať, podľa potreby poliať vodou. Keď sú krúpy mäkké, odstavíme ich z ohňa. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška.

  • Krok 3.

    Tekvicu rozkrojíme na 10 až dvanásť kúskov. Nebielime, len očistíme od jadierok. Osem kúskov obalíme plátkami slaninky. Položíme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie.

  • Krok 4.

    Zvyšné kúsky slaninky a tekvice pokrájame na kocky. Šalotku pokrájame na drobno a spolu s nakrájanou slaninkou speníme na panvici, aj troškou masti.

  • Krok 5.

    Nakoniec pridáme pokrájanú tekvicu a zľahka opražíme. Tekvicu so slaninkou, šalotkou spolu s výpekom vmiešame do krúpov.

  • Krok 6.

    Rybu obalíme v klasickom trojobale. Múka, vajíčko, strúhanka.... Položíme ju na plech, pokropíme olejom a pečieme spolu s mesiačikmi tekvice na 170 °C asi 15 minút.

  • Krok 7.

    Potom kúsky ryby otočíme, tekvicu v slaninke skontrolujeme, tiež pootáčame a dopekáme približne 8-10 minút.

  • Krok 8.

    Na tanier servírujeme tekvicové krúpy spolu s kúskami ryby, ku každej porcií pridáme 2 kúsky v slaninke opečenej tekvice. Môžeme podávať s rôznym zeleninovým šalátom.

Komentáre (0)

Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept