Dnes vám ponúknem možno trochu retro potravinu. No to jej neuberá na tom, že je naozaj veľmi zdravá.... Naši predkovia ju konzumovali bežne a čo má veľmi prekvapilo, je to vraj zdravšia potravina ako napríklad bulgur, quinoa, či kuskus.... Áno, sú to jačmenné krúpy a dajú sa pripraviť naozaj rôzne. Na slano, ale aj na sladko.... Dokážu udržiavať hladinu cukru v krvi a dokonca chránia organizmus aj pred niektorými druhmi rakoviny.
Krúpy opláchneme studenou vodou a vložíme do hrnca zo zeleninovým vývarom. Varíme na miernom ohni do zmäknutia.
Krúpy trochu zväčšia svoj objem, nasajú vývar. Treba ich občas premiešať, podľa potreby poliať vodou. Keď sú krúpy mäkké, odstavíme ich z ohňa. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška.
Tekvicu rozkrojíme na 10 až dvanásť kúskov. Nebielime, len očistíme od jadierok. Osem kúskov obalíme plátkami slaninky. Položíme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Zvyšné kúsky slaninky a tekvice pokrájame na kocky. Šalotku pokrájame na drobno a spolu s nakrájanou slaninkou speníme na panvici, aj troškou masti.
Nakoniec pridáme pokrájanú tekvicu a zľahka opražíme. Tekvicu so slaninkou, šalotkou spolu s výpekom vmiešame do krúpov.
Rybu obalíme v klasickom trojobale. Múka, vajíčko, strúhanka.... Položíme ju na plech, pokropíme olejom a pečieme spolu s mesiačikmi tekvice na 170 °C asi 15 minút.
Potom kúsky ryby otočíme, tekvicu v slaninke skontrolujeme, tiež pootáčame a dopekáme približne 8-10 minút.
Na tanier servírujeme tekvicové krúpy spolu s kúskami ryby, ku každej porcií pridáme 2 kúsky v slaninke opečenej tekvice. Môžeme podávať s rôznym zeleninovým šalátom.
Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept