Treska s cuketou a tatárskymi zemiakmi
Sklidila jsem poslední letošní cuketky. Letos mi udělaly vážně obrovskou radost, holky jedny zelený. Rostly jako smyslů zbavený. A světe div se, i můj mužskej zalitoval, že už další domácí nebudou..
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 01.12.20
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 6 kocka Rybie filé
- 1 ČL Soľ
- 1 ČL Tymián
- 1 ČL Rozmarín
- 1 ČL Rasca mletá
- 4 KS Cuketa (také drobné so šupkou na polkolieska)
- 1 KS Cibuľa (nadrobno)
- 50 g Maslo
- Soľ (podľa chuti)
- Bylinné korenie (podľa chuti, napr provensálske)
- 150 ml Smotana na šľahanie
- 600 g Zemiaky (najradšej mám varný typ "A", olúpať)
- 2 PL Tatárska omáčka
- 1 PL Olej
- 1 ČL Červená paprika sladká
- 1/4 ČL Čierne korenie mleté
- 1/2 ČL Soľ
Cuketa:
Tatarské zemiaky:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Treska alebo filé s treskovitých rýb -Aljašská treska filé s cuketou a tatárskymi zemiakmi: Ryby: Filé necháme rozmraziť, potom medzi dlaňami zľahka vyžmýkame, osolíme a okoreníme rascou a bylinkami, uložíme na plech s papierom na pečenie a vložíme na 15 minút do rúry na 180 stupňov. Pred koncom pečenia prelejeme rozpusteným maslom.
-
Krok 2.
Cuketa: Na masle necháme speniť cibuľu, vsypeme cuketu, osolíme, pridáme bylinky a dusíme za občasného premiešania pod pokrievkou do polomäkka. Potom zalejeme smotanou a prevaríme, prípadne môžeme zahustiť hotovú zápražkou.
-
Krok 3.
Zemiaky: Olúpané zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny alebo šestiny (to záleží na veľkosti), vložíme do misy, zalejeme studenou vodou a necháme "máčať" asi 10 minút. Potom zemiaky scedíme a osušíme v utierke.
-
Krok 4.
V mise zmiešame tatársku omáčku, olej, mletú papriku, mleté čierne korenie a soľ a do tejto zmesi prisypeme zemiaky. Rukou dôkladne premiešame a kladieme jednotlivo na plech s papierom na pečenie reznou plochou hore. Pečieme asi 40 minút na 170 stupňov.