Hovädzí vývar, krupicové noky
.
Kuchár/ka: Dominika Huszáriková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 22.04.21
Ingrediencie
Potrebujeme: Hovädzí vývar
- 500 g Hovädzie mäso
- 5 KS Mrkva
- 1 KS Zeler
- 1 KS Cibuľa
- 2 strúčik Cesnak
- zväzok Petržlenová vňať (podľa potreby)
- Pitná voda (podľa potreby)
- 2 kocka Bujón hovädzí
- Soľ (podľa chuti)
- Čierne korenie (podľa chuti)
- Nové korenie (podľa chuti)
- 120 g Pšeničná krupica
- 60 g Maslo
- 1 KS Vajce
- Soľ (podľa chuti)
- Muškátový oriešok (podľa chuti)
- Olej (podľa potreby)
- Petržlenová vňať (podľa potreby)
Krupicové noky
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Hovädzí vývar : Hovädzie mäsom umyjeme, vložíme ho do hrnca a zalejeme studenou vodou. Na panvici si opražíme rozpolenú cibuľu a cesnak asi 5 minút. Pridáme do hrnca a privedieme do varu.
-
Krok 2.
Koreňovú zeleninu očistíme a pridáme do hrnca. Pridáme soľ, čierne korenie celé, nové korenie celé, hovädzí bujón a čerstvú petržlenovú vňať. Varíme 3 hodiny na malej teplote (miernom ohni). Zakaždým prilievame vodu.
-
Krok 3.
Krupicové noky : Maslo necháme zohriať na izbovú teplotu a až potom vymiešame v miske do peny. Dochutíme soľou a malou, jemnou štipkou muškátového orieška. Za intenzívneho miešania pridávame vajíčko. Na vrch posypeme krupicu, dobre premiešame a povrch uhladíme. Prikryjeme alobalom a necháme 15 - 20 minút odpočívať.
-
Krok 4.
Pomocou 2 polievkových lyžíc z hmoty, ktoré opakovane namáčame v horúcej vode, popicháme alebo vytvarujeme knedle. Uložíme podľa želania na ľahko naolejovanú dosku alebo tanier a necháme opäť krátko strúhať (noky tak budú ešte krajšie). Vo veľkom hrnci privedieme do varu v slanej vode. Vložíme noky, privedieme ich do varu a potom ich nechaáme 10 - 15 minút na miernom ohni variť domäkka . Medzitým noky z času na čas jemne otočíme.
-
Krok 5.
Vo veľkom hrnci privedieme do varu v slanej vode. Vložíme noky, privedieme ich do varu a potom ich nechaáme 10 - 15 minút na miernom ohni variť domäkka . Medzitým noky z času na čas jemne otočíme.
-
Krok 6.
Krupicové noky podávame do pripravenej horúcej polievky. Posypeme petržlenovou vňaťou.