Fazuľová polievka podľa receptu starej mamy
.
Kuchár/ka: Iveta Lapínová
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 25.06.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 250 g Fazuľa červená (vopred cez noc namočíme do vody)
- 150 g Údené mäso (môže ale nemusí byť)
- 1 Kg Zemiaky
- 1/2 l Mlieko plnotučné
- 250 ml Sladká smotana (33%)
- 1 PL Bravčová masť
- 1 PL Múka hladká
- 1 ČL Červená paprika sladká
-   Soľ (podľa chuti)
-   Čierne korenie mleté (podľa chuti)
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Fazuľku teda večer namočíme do vody. Ráno vodu zlejeme, fazuľu opláchneme a dáme ju variť do väčšieho hrnca spolu s údeninou. Voda by mala o niečo fazuľu prekrývat, treba však počas varenia dozerať, aby bola fazuľa stále vodou zakrytá a aby neprihorela. Aj také sa už stalo.
-
Krok 2.
Keď je fazuľa uvarená do polomäkka, pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, posololime, okoreníme podľa chuti. Treba ochutnať, pretože udenina obsahuje soľ. Keď zmäknú aj zemiaky, pridáme paradajkový pretlak.
-
Krok 3.
Z masti, múky a papriky si urobíme zápražku, tú zalejeme mliekom a vlejeme do polievky. Premiešame a nakoniec pridáme ešte smotanu. Necháme prejsť varom a môžme ešte pridať nakrájaný cesnak, asi 2 strúčiky. Polievka je hustejšia, slabo krémová.