Esterháziho hovädzie pečené
.
Kuchár/ka: Dominika Huszáriková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 21.04.21
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1,2 Kg Hovädzia roštenka
- 2 KS Cibuľa
- 3 KS Mrkva
- 1 KS Petržlen
- 1/2 Zeler
- 50 g Slanina
- 150 ml Kyslá smotana
- Múka hladká (podľa potreby)
- 400 ml Hovädzí vývar
- Soľ (podľa chuti)
- Olej (podľa potreby)
- Maslo (podľa potreby)
- Citrónová kôra (podľa chuti)
- Petržlenová vňať (na ozdobu)
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Hovädzie mäso na okrajoch niekoľkokrát nakrájajme a jemne rozklepeme. Dochutíme soľou, korením z oboch strán a jednu stranu otočíme do múky. Cibuľu nakrájame na pásiky.
-
Krok 2.
Na panvici rozohrejeme trochu oleja, položíme mäso pomúčenou stranou nadol a krátko, ale prudko opečieme. Otočíme ju, po 2 minútach ju opäť zdvihneme a vložíme do panvice alebo do pekáča.
-
Krok 3.
Vo zvyšku po pečení zľahka opečieme cibuľu a podľa potreby napeníme čerstvé maslo. Zalejeme trochou hovädzieho vývaru. Prikryté varíme na miernom ohni alebo vo vyhriatej rúre na 180 ° C 60 - 90 minút, kým nezmäkne. Medzitým každú chvíľu obracajte a podľa potreby pridajte polievku.
-
Krok 4.
Medzitým si očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na veľmi jemné prúžky a opečieme ich so slaninou na troche rozpáleného tuku. Prilejeme len trochu hovädzej polievky a zeleninu naparujte al dente.
-
Krok 5.
Vyberieme mäso z formy. Múku s kyslou smotanou zmiešame dohladka. Vmiešame do šťavy a dochutíme kaparami a citrónovou kôrou. Necháme zovrieť. Poukladáme a dozdobíme korienkami. Naneste posypané petržlenovou vňaťou. Toto sa podáva s cestovinami, vyprážanými zemiakmi alebo zemiakovými rezancami hodenými na masle.
-
Krok 6.
Hotové mäso krájame na plátky. Poukladáme a dozdobíme hotovou zeleninou. Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Krok 7.
Podávame s cestovinami alebo vyprážanými zemiakmi.