Prajeme dobrú chuť :)

Holúbky s kyslou somtanou

Tak přiznám se, že tohle jídlo nevařím moc často. Vlastně jsem na něj nějak pozapomněla a to je velká škoda, protože je to náááramná dobrota. Ale zda je to původem národní pokrm Ukrajinců, Poláků, Slováků, Rumunů nebo snad Romů, to asi jen tak nerozlousknu. Přou se o to totiž už hodně dlouho... :D.

Ukáž celý recept

Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 21.04.21

5 / 5 (1 hodnotení)
Príprava: 120 minút
Náročnosť: Expert
Porcie: 6
Zdroj: Danula Vašičková

Ingrediencie


Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  1. Krok 1.

    Ryžu si uvaríme klasicky domäkka v osolenej vode a necháme prechladnúť.

  2. Krok 2.

    Na oleji necháme speniť 1 nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme 3/4 nastrúhanej mrkvy, mierne opražíme, pridáme 3/4 paradajkového pretlaku a mleté ​​mäso a orestujeme.

  3. Krok 3.

    Prisypeme ryžu, mletú papriku, soľ a mleté ​​čierne korenie, premiešame a odstavíme. Do vychladnutej zmesi pridáme vajíčko a dôkladne premiešame.

  4. Krok 4.

    Kapustový hlúb zrežeme a dookola nožom do hĺbky obkrúžime, vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou a zľahka varíme asi 15 minút. Po uplynutí tejto doby už by sa mali dať uvoľniť jednotlivé listy.

  5. Krok 5.

    Vždy jeden "vylovíte", zrežeme tvrdé rebro, vložím na okraj listu lyžicu mäsovej náplne a zložím ako obálku (najskôr prehnite cez náplň okraj, ktorý mám bližšie k telu, potom oba bočné voľné okraje proti sebe a nakoniec domotám) a ukladám tesne vedľa seba do pekáča.

  6. Krok 6.

    Na panvici necháme na oleji zosklovatieť zvyšnú 1 nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zvyšok mrkvy a paradajkového pretlaku, zarestujeme, zalejeme 750ml vody, pridáme bujón, dôkladne premiešame a necháme chvíľku povariť.

  7. Krok 7.

    Nalejeme na závitky, pekáč pekne nepriedušne zakryjeme alobalom a pečieme cca 45 minút na 190 °C.

  8. Krok 8.

    Podávame bez prílohy, len s pečivom, doladené kyslou smotanou.



Hrášková polievka s krupicovými haluškami
Pečené a plnené kura
Hovädzí guľáš