Holúbky s kyslou somtanou
Tak přiznám se, že tohle jídlo nevařím moc často. Vlastně jsem na něj nějak pozapomněla a to je velká škoda, protože je to náááramná dobrota. Ale zda je to původem národní pokrm Ukrajinců, Poláků, Slováků, Rumunů nebo snad Romů, to asi jen tak nerozlousknu. Přou se o to totiž už hodně dlouho... :D.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 21.04.21
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1 Kapusta biela (väčšia hlávka)
- 2 KS Cibuľa
- 500 g Mleté mäso (mix hovädzieho a bravčového )
- 120 g Ryža
- 1 KS Vajce
- 1 plechovka Paradajkový pretlak
- Červená paprika sladká (podľa chuti)
- Soľ (podľa chuti)
- Čierne korenie mleté (podľa chuti)
- 2 kocka Bujón hovädzí
- 750 ml Pitná voda
- Olej (podľa potreby)
- 1 kelímok Kyslá smotana
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Ryžu si uvaríme klasicky domäkka v osolenej vode a necháme prechladnúť.
-
Krok 2.
Na oleji necháme speniť 1 nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme 3/4 nastrúhanej mrkvy, mierne opražíme, pridáme 3/4 paradajkového pretlaku a mleté mäso a orestujeme.
-
Krok 3.
Prisypeme ryžu, mletú papriku, soľ a mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme. Do vychladnutej zmesi pridáme vajíčko a dôkladne premiešame.
-
Krok 4.
Kapustový hlúb zrežeme a dookola nožom do hĺbky obkrúžime, vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou a zľahka varíme asi 15 minút. Po uplynutí tejto doby už by sa mali dať uvoľniť jednotlivé listy.
-
Krok 5.
Vždy jeden "vylovíte", zrežeme tvrdé rebro, vložím na okraj listu lyžicu mäsovej náplne a zložím ako obálku (najskôr prehnite cez náplň okraj, ktorý mám bližšie k telu, potom oba bočné voľné okraje proti sebe a nakoniec domotám) a ukladám tesne vedľa seba do pekáča.
-
Krok 6.
Na panvici necháme na oleji zosklovatieť zvyšnú 1 nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zvyšok mrkvy a paradajkového pretlaku, zarestujeme, zalejeme 750ml vody, pridáme bujón, dôkladne premiešame a necháme chvíľku povariť.
-
Krok 7.
Nalejeme na závitky, pekáč pekne nepriedušne zakryjeme alobalom a pečieme cca 45 minút na 190 °C.
-
Krok 8.
Podávame bez prílohy, len s pečivom, doladené kyslou smotanou.