Jelení chrbát s tekvicovými knedličkami a špenátom
"Mamka by měla jít do toho Master Cheefa", huláká Jakub pokaždé, když zasedne k jídlu a já ho pokaždé musím vyvést z omylu. Tak tam a ani jinam ani náhodou. Vařím ráda a myslím, že i chutně, ale šaška kvůli penězům bych nikdy nikde nedělala....
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 14.04.21
Ingrediencie
Potrebujeme: Mäso
- 1300 g Jelenie mäso (chrbát)
- 1 Cibuľa (stredne veľká, nadrobno)
- 2 ČL Čierne korenie mleté
- 2 ČL Soľ
- 500 ml Vývar (mäsový)
- 200 g Múka hladká
- Pitná voda (podľa potreby)
- 500 g Zemiaky (deň vopred uvarené )
- 300 g Tekvica hokkaido
- 200 g Múka hrubá
- 1 ČL Soľ
- 1 KS Vajce
- Olej olivový (podľa potreby)
- 1/2 KS Cibuľa (nadrobno)
- 3 strúčik Cesnak (nadrobno)
- 400 g Špenát mrazený (sekaný)
- 1/2 hrnček Mlieko
- 4 PL Múka polohrubá
- Soľ (podľa chuti)
- Olej (podľa potreby)
- Podravka (podľa chuti)
Tekvicové knidličky
Špenát
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso : Mäso umyjeme a zbavíme tuku. Zo všetkých strán dôkladne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Sprudka orestujeme v panvici a preložíme do hrnca.
-
Krok 2.
Do výpeku vsypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatohneda. Potom zalejeme vývarom, necháme povariť a vlejeme k mäsu. Hrniec prikryjeme a necháme variť na vyšší stupeň asi 4 hodinky.
-
Krok 3.
Mäkké mäso vyberieme, uložíme do pekáča, ľahko podlejeme a uložíme zakryté do rúry len tak na 150 stupňov, aby nám nevychladlo. Šťavu precedíme do kastrólika. Zahustíme trochou zápražky a ešte zľahka prevaríme.
-
Krok 4.
Tekvicové knedličky : Tekvicu umyť, odstrániť semienka, nelúpať !!! (šupka obsahuje najviac vitamínov a tepelnou úpravou zmäkne) Nakrájať na prúžky cca 2cm. Uložiť na plech s papierom na pečenie, osoliť a pokvapkať olivovým olejom. Piecť v rúre domäkka, trvá to podľa veľkosti plátkov plus-mínus asi 30 minút. Ešte teplé rozmixovať.
-
Krok 5.
Zemiaky nastrúhať najemno, pridať tekvicové pyré, vajcia, soľ a múku. Z primerane hustého cesta tvoriť knedličky, ktoré sa varia v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Ja vždy skúsim najskôr variť jeden knedliček, keby bolo treba cesto zahustiť.
-
Krok 6.
Špenát : Cibuľu a cesnak orestujeme na oleji, prilejeme mlieko a pridáme mrazený špenát. Hrniec prikryjeme pokrievkou, stlmíme platňu a necháme špenát povoliť. Potom po častiach opatrne vmiešame múku, aby sa nám nevytvorili hrudky, dôkladne rozmiešame, osolíme a za občasného miešania povaríme, kým nezhustne natoľko, že sa nám začne zľahka lepiť na varešku. Podľa chuti dosolíme, môžeme pridať sušený cesnak alebo štipku mletého čili pre výraznejšiu arómu a dochutíme podravkou.