Prajeme dobrú chuť :)

Jelení chrbát s tekvicovými knedličkami a špenátom

"Mamka by měla jít do toho Master Cheefa", huláká Jakub pokaždé, když zasedne k jídlu a já ho pokaždé musím vyvést z omylu. Tak tam a ani jinam ani náhodou. Vařím ráda a myslím, že i chutně, ale šaška kvůli penězům bych nikdy nikde nedělala....

Ukáž celý recept

Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 14.04.21

5 / 5 (4 hodnotení)
Príprava: 240 minút
Náročnosť: Expert
Porcie: 4
Zdroj: Danula Vašičková

Ingrediencie


Potrebujeme: Mäso

Recept krok po kroku

  1. Krok 1.

    Mäso : Mäso umyjeme a zbavíme tuku. Zo všetkých strán dôkladne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Sprudka orestujeme v panvici a preložíme do hrnca.

  2. Krok 2.

    Do výpeku vsypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatohneda. Potom zalejeme vývarom, necháme povariť a vlejeme k mäsu. Hrniec prikryjeme a necháme variť na vyšší stupeň asi 4 hodinky.

  3. Krok 3.

    Mäkké mäso vyberieme, uložíme do pekáča, ľahko podlejeme a uložíme zakryté do rúry len tak na 150 stupňov, aby nám nevychladlo. Šťavu precedíme do kastrólika. Zahustíme trochou zápražky a ešte zľahka prevaríme.

  4. Krok 4.

    Tekvicové knedličky : Tekvicu umyť, odstrániť semienka, nelúpať !!! (šupka obsahuje najviac vitamínov a tepelnou úpravou zmäkne) Nakrájať na prúžky cca 2cm. Uložiť na plech s papierom na pečenie, osoliť a pokvapkať olivovým olejom. Piecť v rúre domäkka, trvá to podľa veľkosti plátkov plus-mínus asi 30 minút. Ešte teplé rozmixovať.

  5. Krok 5.

    Zemiaky nastrúhať najemno, pridať tekvicové pyré, vajcia, soľ a múku. Z primerane hustého cesta tvoriť knedličky, ktoré sa varia v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Ja vždy skúsim najskôr variť jeden knedliček, keby bolo treba cesto zahustiť.

  6. Krok 6.

    Špenát : Cibuľu a cesnak orestujeme na oleji, prilejeme mlieko a pridáme mrazený špenát. Hrniec prikryjeme pokrievkou, stlmíme platňu a necháme špenát povoliť. Potom po častiach opatrne vmiešame múku, aby sa nám nevytvorili hrudky, dôkladne rozmiešame, osolíme a za občasného miešania povaríme, kým nezhustne natoľko, že sa nám začne zľahka lepiť na varešku. Podľa chuti dosolíme, môžeme pridať sušený cesnak alebo štipku mletého čili pre výraznejšiu arómu a dochutíme podravkou.



Bravčová krkovička s mandarínkami na sladko
Králičie ragú a domáce rezance
Pštrosie vajce so zemiakovou kašou