Copyright Peter Lauf. All rights reserved.

Pečené bravčové líčka, cuketa na spôsob dusenej kapusty a zemiaková knedľa

Jóóó, naordinovala jsem si opravdu dlouhý odpočinek od facebooku. Jenže recepty a fotky se mi tu hromadí, občas už má někdo i starost, jestli jsem náhodou s vařením dočista nesekla... Takže, aby bylo jasno, nesekla, což potvrzují i hodnoty naměřené naší neúprosnou osobní váhou. :D.

Páčia sa Vám naše recepty? Pridajte sa k nám
Sledujte nás aj na Facebooku

Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 08.04.21

5 / 5 (3 hodnotení)
Príprava: 180 minút
Náročnosť: Stredný
Porcie: 4
Zdroj: Danula Vašičková

Ingrediencie


Varíš? Tak sa zapoj do súťaže a vyhraj:
Súťaž o sadu nožov

Potrebujeme: Mäso

Recept krok po kroku

  1. Krok 1.

    Mäso: Očistíme, odblaníme a každý kúsok prekrojíme napoly a potom ešte naplocho napoly, ale tentoraz úplne nedokrojíme (vznikne nám vždy taká "tlamička"), osolíme, okoreníme a posypeme sušeným cesnakom. Môžeme rovno sprudka opiecť zo všetkých strán na masti.

  2. Krok 2.

    Orestované kúsky uložíme do pekáča a do výpeku vsypeme cibuľu a cesnak, zrestujeme, pridáme mleté ​​chilli, med a potom zalejeme vývarom. Necháme odspodu dusiť, dôkladne premiešame, touto zmesou zalejeme mäso v pekáči, pridáme drvenú rascu a prilejeme pivo.

  3. Krok 3.

    Nepriedušne uzavrieme pokrievkou alebo si môžeme ešte vypomôcť alobalom a pečieme zvoľna na 150 stupňov približne 2 a pol až 3 hodinky. Jednoducho kým mäsko je dokonale mäkké. Prípadne podlejeme vývarom a vo finále môžeme omáčku ľahko zahustiť hotovou zápražkou.

  4. Krok 4.

    Cuketa na spôsob dusenej kapusty: Na oleji necháme dozlata opražiť cibuľu, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Potom pridáme nastrúhanú cuketu, soľ a rascu. Dáme pokrievku a necháme cuketu, aby pustila vodu. Premiešame, dochutíme octom a dusím už len krátko, aby sa cuketa úplne nerozvarila. Podľa potreby zahustíme už len hotovou zápražkou.

  5. Krok 5.

    Zemiaková knedľa : Zemiaky nastrúhame alebo dôkladne roztlačíme, pridáme vajce, soľ, múku a krupicu a spracujeme hladké nelepivé cesto. V prípade potreby ešte pridáme trochu múky. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu dlhým státím rednúť!

  6. Krok 6.

    Rozdelíme na 3 rovnako veľké časti, vyvaľkáme šišky asi o priemere 6cm a vhadzujeme do vriacej osolenej vody. Ihneď odspodu nadvihneme vareškou, aby sa neprilepili ku dnu a za občasného premiešania varíme asi 20 minút.

  7. Krok 7.

    Ešte teplé krájam na cca 1cm hrubé plátky a ukladám do nahriatej misy. Väčšinou robím dve várky, aby mi niečo zostalo do zásoby. Veľa šťastia a prajem dobrú chuť!



Morčacie prsia v pivnom cestíčku a smotanové zemiaky so syrom
Bravčová panenka v schwardzvalskej šunke
Bravčové rizoto