Diviačie stehno na smotane
ásoby zvěřiny v mém mrazáku se tenčí, takže v skrytu duše doufám, že je budu moci v brzké době doplnit, abychom si mohli ten náš jídelníček trošku obohatit... "A když je to maso z divočáka, tak je to teda divočáčí?" Nee, Kubo, to je kančí... "Tak já tomu teda mami vůbec nerozumim".
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 10.11.20
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1,5 Kg Diviak (stehno, vykostené)
- 2 KS Cibuľa (nadrobno)
- 2 KS Mrkva (na kocky)
- 100 g Údená slanina (bez kože)
- 1 PL Soľ
- 3 PL Olej
- 5 KS Bobkový list
- 10   Čierne korenie (guličiek)
- 5   Nové korenie (guličiek)
- 3 PL Ocot
-   Vývar (z kostí)
-   Maslo
- 3 PL Maslo
- 3 PL Múka hladká
-   Vývar (z kostí)
- 2 kelímok Smotana na šľahanie
-   Soľ (podľa chuti)
-   Cukor kryštálový (podľa chuti)
-   Čierne korenie mleté (podľa chuti)
-   Ocot (podľa chuti)
Omáčka:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso očistíme a prešpikujeme klinky slaniny, zo všetkých strán dôkladne osolíme, okoreníme, pokvapkáme octom a vložíme do pekáča. Pridáme olej, cibuľu a mrkvu, bobkový list, guličky čierneho a nového korenia, zakryjeme alobalom a uložíme do chladničky minimálne do druhého dňa. Potom mäso podlejeme vývarom, opäť nepriedušne zakryjeme alobalom a pečieme zvoľna na 170 stupňov asi 4 hodinky.
-
Krok 2.
Počas pečenia mäso otočíme, aby sa prepieklo rovnomerne, prípadne dolejeme tekutinu. Mäkké mäso vyberieme z pekáča, nakrájame na plátky, pokvapkáme rozpusteným maslom, mierne podlejeme a uložíme zakryté alobalom v pekáčiku späť do rúry, už nepečieme, len ľahko prihrievajú.