Mäsové guľky s cestovinou
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 28.10.19
Ingrediencie
Guličky:
- 400 g Mleté mäso (hov-barv. mix)
- 1 KS Vajce
- 1 PL Olej
- Soľ (podľa chuti)
- Čierne korenie mleté (podľa chuti)
- Petržlenová vňať (nasekaná nadrobno)
- 1 KS Cibuľa (nadrobno)
- 4 strúčik Cesnak (nadrobno)
- 1 KS Cuketa (stredne veľká, nahrubo nastrúhať aj so šupkou)
- Olej
- 1 plechovka Paradajkový pretlak
- 1 plechovka Lúpané paradajky
- 2 PL Cukor kryštálový
- 1 PL Červená paprika sladká (ja dala zaúdenú)
- 1 ČL Čierne korenie mleté (podľa chuti)
- Soľ (podľa chuti)
- Múka hladká
- Papriková pasta (pikantná(Harissa, Saba a pod.))
Omáčka:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Guličky: Zo zmesi uhnetieme vlhkými rukami malé guľôčky, ktoré zvoľna varíme v mierne osolenej vode asi 15 minút. Potom scedíme, vývar nevylievame, použijeme ho na omáčku.
-
Krok 2.
Omáčka:Vo veľkom kastróle na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak, cuketu a mletú papriku a zľahka zarestujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak a paradajky, vsypeme cukor a zalejeme asi 250ml vývaru z mäsových guliek.
-
Krok 3.
Necháme mierne prebublávať asi 20 minút. Potom zahustíme zápražkou z vychladeného vývaru a trochy hladkej múky a necháme asi 10 minút prevariť. Dochutíme soľou, korením a paprikovou pastou.
-
Krok 4.
Sporák stlmíme na minimum a do hotovej omáčky vsypeme mäsové guľky.
-
Krok 5.
Ako prílohu podávame cestoviny.