Pečený cop z bravčového bôčika, dusenou kari mrkvou a zemiakmi
Pro někoho je vepřový bůček naprosto podřadným druhem masa, ale my si to nemyslíme a taky že si ho dneska pěkně vychutnáme....
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 11.06.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- cca 1 až 1,5 Kg Bravčový bôčik (bez kosti)
- 1 ČL Soľ (podľa chuti)
- 1 ČL Korenie (podľa chuti)
- 4 KS Mrkva (väčšie, očistiť, nakrájať na polkolieska)
- 1 KS Cibuľa (väčšia, nadrobno)
- 50 g Maslo
- 3 PL Cukor kryštálový
- 1 a 1/2 ČL Soľ
- 2 ČL Karí korenie
- 1/2 ČL Rasca
- 1/2 ČL Čierne korenie mleté
Kari mrkvička:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso: Bravčový bok bez kosti nakrájame na cca 2cm hrubé plátky, rozložíme pekne vedľa seba rezom na doštičku, osolíme a okoreníme obľúbeným korením (ja dala len trochu drvenej rasce a štipku mletej sladkej papriky pre farbu), potom pozdĺžne rozrežeme na tri pramene, zapletieme copy a zaistíme špáradlami.
-
Krok 2.
Potrieme olejom a takto nakořeněné mäso uložíme cez noc do chladničky. Hodinku pred pečením vyberieme z chladničky, aby sa stihlo "predýchať", podlejeme vodou, zakryjeme nepriedušne alobalom a pečieme zvoľna necelé dve hodinky (pečiem dlho, aby bol bôčik vo finále úplne mäkký, takmer sa dá mazať na chleba, ako hovorí môj mužský a tak to milujeme). Keď je mäsko mäkké, odstránime alobal a dopekáme do farby. V prípade potreby ešte podlejeme horúcou vodou a výpekom mäso prelejeme.
-
Krok 3.
Karí mrkvička: Na masle necháme speniť nadrobno nakrájanú cibuľu, potom vsypeme nakrájanú mrkvu, zasypeme cukrom a zarestujeme. Potom zalejeme vodou, osolíme, pridáme drvenú rascu a kari korenia a necháme pod pokrievkou takmer zmäknúť. Potom pokrievku odstránime, necháme tekutinu čiastočne zredukovať, zahustíme hotovú zápražkou a necháme 2 minútky povariť. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
-
Krok 4.
Bonusová príloha môžu byť aj vaše obľúbene zemiaky