Bravčové jazýčky na cibuli a zemiakovo - syrové krokety
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 23.05.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 3 KS Bravčový jazyk
- 1 KS Bobkový list
- 10 KS Čierne korenie (celé guličky)
- 4 KS Nové korenie (celé)
- 1 kocka Masox (bojón)
- 2 KS Cibuľa
- 1 ČL Červená paprika sladká
- 1/4 ČL Čili korenie mleté
- 1/4 ČL Sušený cesnak
- 500 g Zemiaky (varené v šupke)
- 200 g Eidam tehla (hocijaký tvrdý)
- 1 KS Jarná cibuľka
- 1 hrsť Petržlenová vňať (čerstvá)
- 1 ČL Soľ
- 1 štipka Čierne korenie mleté
- 1 štipka Sušený cesnak
- 1 štipka Červená paprika sladká
- 2 PL Solamyl
Krokety:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Jazyky vložíme do tlakového hrnca, pridáme bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a lyžičku soli, vhodíme kocku masoxu, zalejeme vodou, aby bolo mäso ponorené a varíme domäkka (asi 40 minút). Ešte horúce jazyky je potrebné olúpať, potom ich necháme mierne vychladnúť a vyberieme všetky kostičky a chrupavky. Ja som odrezala aj podjazyčí a každý jazyk pozdĺžne rozpolila, ale môžete mäso nakrájať na väčšie kúsky. Vývar nevylievame, budeme ho ešte potrebovať.
-
Krok 2.
Na oleji necháme zosklovatieť cibuľu, potom ju odhrnieme k okrajom panvy a do stredu vložíme jazyky. Mäso z oboch strán pekne dozlatista orestujeme, všetko zaprášime mletou paprikou, mletým chilli a sušeným cesnakom, premiešame a podlejeme vývarom z jazykov. necháme pod pokrievkou asi 20 minút len ľahko prebublávať, aby do seba mäso nasiaklo všetky chute, prípadne dolejeme vývar.
-
Krok 3.
Kroketky: Všetko len zmiešať, pekne rukami prepracovať a tvoriť na plech s papierom na pečenie malé šištičky. Ruky si máčame vo vode, aby sa nám na ne cesto príliš nelepilo. Z tohto množstva som mala plný veľký plech. Pečieme 15-20 minút na 200 stupňov.