Zabíjačkový guláš s domácim knedlíkom
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 21.05.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 500 g Bravčové pliecko
- 1 KS Bravčové srdce
- 1 KS Bravčová slezina
- 300 g Bravčová pečeň
- 1 KS Bravčový jazyk
- 2 PL Bravčová masť
- 1 ČL Rasca mletá
- 1 ČL Zázvor (sušený)
- 1 ČL Čierne korenie mleté
- 1 ČL Nové korenie (mleté)
- 2 ČL Soľ
- 2 PL Múka hladká
- 450 g Múka polohrubá
- 200 ml Mlieko
- 1/2 kocka Droždie
- 1 ČL Cukor kryštálový
- 2 ČL Soľ
- 1 KS Vajce
Knedle:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Na masti osmažíme cibuľku pekne dohneda, pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, orestujeme, pridáme srdiečko a slezinu, zarestujeme, prisypeme korenie, zalejeme vodou a dusíme, kým nie je všetko mäkké. Soľ nedávam hneď, aby sa droby lepšie uvarili. Počas dusenia dolievame tekutinu, ja pridávam vývar z jazykov. Potom zahustíme zátrepkou a necháme 15 minút prevariť.
-
Krok 2.
Nakoniec pridáme jazyk, ktorý sme vopred uvarili, olúpali a nakrájali na kocky a na masti sprudka orestovanú pečeň. Ďalej už nevaríme. Pridať môžeme i ľadvinky, ale pozor, tie majú svoj typický odér a je nutné dôkladne vyrezať všetky močovody a ľadvinky potom niekoľkokrát prepláchnuť vo vode.
-
Krok 3.
Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, rozdrobíme droždie, nasypem cukor a nalejem mlieko. Uprostred dôkladne rozmiešame a necháme vzísť kvások, potom k stranám nasypeme soľ a nakoniec všetko zamiesime so zvyškom surovín v mise a hnetieme a prípadne prisypávame po troškách múku. Keď sa prestáva lepiť na okraje misy a na povrchu sa začnú sa vytvárať takéto akoby bublinky. Necháme zakryté v igelite kysnúť, po cca 1 hodine opäť premiesime a necháme opäť kysnúť.
-
Krok 4.
Vykysnuté rozdelíme na 3 rovnaké diely, utvoríme bochníky, pekne silou vygúľame, aby utiekli nežiaduce veľké vzduchové bubliny, vyvaľkáme šišky a nechám opäť pod igelitom kysnúť. Počas kysnutia vždy šišky trikrát pootočíme, aby nakysli rovnomerne. Vhadzujeme do vriacej osolenej vody a varím zakryté pokrievkou 15 minút ľahkým varom (mám indukciu, takže na stupeň č.6) a v polovici varenia knedle v hrnci pretočíme spodom navrch a opäť zakryjeme, aby neoslizaly. Potom je potrebné rýchlo vybrať na dosku a niekoľkokrát prepichnúť, ja to robím tou veľkou vidličkou na pečené mäso, možno napríklad aj špajdľou. Teplé krájame niťou na plátky.