Prajeme dobrú chuť :)

Zemiakové gule plnené údeným mäsom

Hluboce se musím poklonit všem babičkám a ženám, jež nepoznaly vymoženost moderní doby, bez které si dnešní domácnost už ani neumíme představit...vodovodní kohoutek. A přesto dokázaly v kuchyni fungovat na jedničku..

Ukáž celý recept

Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 14.05.19

5 / 5 (2 hodnotení)
Príprava: 70 minút
Náročnosť: Nízka
Porcie: 4
Zdroj: Danula Vašíčková

Ingrediencie


Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  1. Krok 1.

    Rekapitulácia ingrediencií: 500g deň vopred v šupke uvarených zemiakov (olúpať), 150g hrubej múky, 50g detskej krupice, 1 vajce, 1 lyžička soli a mimo to cca 600g údeného mäsa (na kocky).

  2. Krok 2.

    Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme vajce, soľ, múku a krupicu a spracujeme hladké nelepivé cesto. V prípade potreby ešte pridáme trochu múky. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu dlhým státím rednúť! Vyvaľkáme silného hada, nakrájame na plátky, každý jednotlivo roztlačíme dlaňou na pomúčenej pracovnej ploche, do stredu každej placky dáme asi lyžicu údeného mäsa a zabalíme ako buchtičku. Dôkladne spojíme a poguľkáme v dlaniach.

  3. Krok 3.

    Vhadzujú do vriacej osolenej vody a ihneď odspodu nadvihneme vareškou, aby neprisadli ku dnu. Varíme cca 15-20 minút. Hotové vylovíme vareškou alebo cedidlom a ukladáme do misy. Mierne prechladnuté pomastíme, aby nepraskali.

  4. Krok 4.

    Najúžasnejšie sú v spoločnosti dusenej bielej kapusty a restovanej cibuľky. A keď už ma to stálo toľko úsilia, "cpu sa ako blázon". A chlapci tiež, to sa vie ... :)))



Kura na paprike
Kuracie prsia s bešamelovou omáčkou
Kuracie soté s brokolicovo-nivovou omáčkou