Pečený bôčik s dusenou mrkvou a kelom
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 08.05.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1,5 Kg Bravčový bôčik
- 2 ČL Soľ
- 2 ČL Rasca mletá
- 1/2 ČL Červená paprika sladká
- 2 PL Olej
- 1 KS Kel (väčšia hlávka)
- 1 Kg Mrkva
- 50 g Maslo
- 1 ČL Soľ
- 1 ČL Rasca mletá
- 1 štipka Karí korenie
- 1 KS Cibuľa
- 1 PL Cukor kryštálový
- 1 ČL Sušený cesnak
- 1 štipka Vegeta
Zelenina:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Bôčik vykostíme a kosti uložíme do pekáča k jednej strane. Potom zrežeme kožu, narežeme ju na tenké rezance a tiež uložíme do pekáča. Očistené mäso nakrájame na cca 1,5-2cm hrubé plátky, z oboch strán osolíme, posypeme rascou, paprikou a potrieme olejom. Vložíme do pekáča a necháme cez noc odležať. Potom podlejeme zľahka vodou, priklopíme pokrievkou, vložíme do rúry a pečieme 30 minút na 220 stupňov. Potom zalejeme horúcou vodou, aby bolo mäso ponorené, opäť priklopíme a pečieme cca 2 hodinky na 120 stupňov. Potom odklopíme pokrievku, zvýšime teplotu asi na 180 stupňov a dopečieme do farby.
-
Krok 2.
Zelenina: Kelové listy očistíme a vyrežeme hlavné hlúby. Umyjeme a nakrájame na cca 1cm silné prúžky. Vsypeme do vriacej osolenej vody a len mierne povaríme, kel musí zostať tzv. na skus (trvá to naozaj krátko, asi 3 minútky). Potom horúcu vodu ihneď zlejeme a kel opäť zalejeme vodou, tentoraz studenou vodou.
-
Krok 3.
Mrkva očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké rezance. V hrnci necháme na masle speniť nadrobno nakrájanú cibuľu, vsypeme trochu cukru, necháme roztopiť a prisypeme mrkvu. Orestujeme, zalejeme trochou vody, osolíme, pridáme drvenú rascu a trochu kari a dusíme do polomäkká. Potom pridáme kel, premiešame a dochutíme štipkou sušeného cesnaku a vegetou. Kto chce, môže zahustiť hotovou zápražkou, ale ja som nechala zeleninku pekne prírodne, len v troške šťavy.