Domáci veka chlieb s hermelínovou nátierkou
Ruku na srdce, koľko rodinných osláv sa u vás doma zaobišlo bez chlebíčkov? Ak máte dosť času, upečte si domáce veky a podávajte s dobrou nátierkou..
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 14.04.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 250 ml Mlieko
- 1 kocka Droždie
- 500 g Múka hladká
- 2 PL Olej
- 80 g Majonéza
- 1,5 ČL Soľ
- 1 ČL Rasca mletá
- 2 KS Syr hermelín
- 200 g Šunka
- 4 KS Vajce (na tvrdo uvarené)
- 3 KS Kyslá uhorka
- 1 KS Cibuľa (stredne veľká)
- 100 g Tavený syr
- 1 PL Majonéza
- 1 balenie Kyslá smotana
- 1 štipka Soľ
- 1 štipka Čierne korenie mleté
- 1 štipka Červená paprika sladká
Nátierka:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Ingrediencie na veku zamiesime a necháme vykysnúť v pekárni. Rozdelíme na 2 diely, necháme pod igelitom asi 10 minút odpočinúť, potom vytvarujeme sendvič na papier na pečenie a necháme asi 45 minút kysnúť (ja dávam kysnúť do svojich foriem z krabíc od Caro zmesi, Veky sú potom pekne oblé :-)).
-
Krok 2.
Potom potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 10 minút na 200 stupňov a potom ešte 10 minút na 180 stupňov. Z cesta možno vytvarovať aj žemle, rožky, atď.
-
Krok 3.
Pripravíme si nátierku. Hermelín nakrájame na kocky, šunku na drobno alebo na jemné rezančeky, na tvrdo uvarené vajcia na kocky, sterilizované uhorky tiež, cibuľu na drobno, pridáme ostatné ingrediencie, vymiešame a necháme uležať v chladničke, najlepšie cez noc.