Zapekané cestoviny s mletým mäsom
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 13.04.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 2 KS Cibuľa
- 2 PL Olej
- 1 Kg Mleté mäso (mix bravčového aj hovädzieho)
- 2 plechovka Paradajkový pretlak (malé)
- 2 kocka Masox (bojón)
- 200 ml Červené víno
- 4 strúčik Cesnak
- 1 ČL Červená paprika sladká
- 1/2 ČL Čili korenie mleté
- 3 ČL Cukor kryštálový
- 2 ČL Soľ
- 1 štipka Čierne korenie mleté
- 3 ČL Oregáno
- 1 ČL Tymián
- 1 PL Solamyl
- 300 g Eidam tehla
- 1 KS Smotana na šľahanie
- 2 balenie Cestoviny (celkom 1kg, ja som dala kolienka)
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
V hrnci necháme na oleji zosklovatieť cibuľu, vsypeme mleté mäso a orestujeme. Pridáme mletú papriku a paradajkový pretlak a opäť zarestujeme. Zalejeme vývarom (ak nemáme, použijeme vodu a Masox), pridáme víno, prelisovaný cesnak, cukor, soľ a korenie a necháme pod pokrievkou mierne prebublávať. Vo veľkom hrnci si vo vriacej osolenej vode s kvapkou oleja uvaríme klasickým spôsobom cestoviny, potom scedíme.
-
Krok 2.
Omáčku zahustíme solamylom, rozmiešaným cca v 100ml studenej vody a ešte chvíľu prevaríme. Podľa potreby dochutíme a prisolíme, omáčka by mala byť chuťovo trochu výraznejšie, takže nešetrite bylinkami. Hotovú omáčku vlejeme do scezených cestovín, dôkladne premiešame a necháme cca 15 minút akoby nasiaknuť. Zmes vlejeme do veľkého pekáča, posypeme strúhaným syrom a prelejeme smotanou. Zapekáme asi 45 minút na 160 stupňov.