Mäsové guľky v paradajkovej omáčke s cestovinami
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 16.03.19
Ingrediencie
Mäsové guľky:
- 700 g Mleté mäso
- 120 g Múka hladká (cca)
- 2 PL Solamyl
- 1 l Pitná voda
- 1 kocka Masox (bojón)
- podľa chuti Korenie
- 1 KS Cibuľa
- 50 g Maslo
- 3 PL Múka hladká
- 400 ml Zeleninový vývar (koľko treba)
- 2x plechovka Paradajkový pretlak
- 4 PL Cukor kryštálový
Omáčka:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäsové guľky: Dnes som použila hotový polotovar, ochutenú masovú sekanú od mäsiara. Lyžicou som vykrajovala kúsky, ktoré som vytvarovala do guľôčok a tieto obaľovala v zmesi hladkej múky a solamylu. Potom som ich zvoľna smažila vo vyššej vrstve oleja. Potom je potrebné odsať papierovou utierkou prebytočný tuk. Ja odkladám do hrnca s papierovou podložkou, tuk odkvapká dole sám.
-
Krok 2.
Omáčka: V hrnci zvaríme asi 1l vody s 1 kockou masoxu a s korením (kúsok celej škorice, 1 drvený bobkový list, pár guličiek celého čierneho korenia, pár guľôčok nového korenia), nechám variť asi 20 minút, potom scedíme. Na masle nechám zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu, prisypeme asi 3 lyžice hladkej múky a vymiešame svetlú zápražku. Tú za stáleho miešania rozriedime koreneným vývarom a nechám dobre prevariť. Pridám 2 plechovky paradajkového pretlaku a 4 lyžice kryštálu, prisolíme podľa chuti a nechám ešte chvíľu prehriať.
-
Krok 3.
Cestoviny zvolíme podľa vlastného uváženia a chuti. V našom prípade som použila kolienka.