Bratislavské pliecko
.
Kuchár/ka: Ewelin Čertova
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 06.02.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1 Kg Bravčové pliecko
- 1 KS Cibuľa
- 1 PL Olej
- 1 ČL Soľ (podľa chuti)
- 150 ml Smotana na varenie
- 1 ČL Citrónová šťava (podľa chuti)
- 500 g Hrášok a mrkva zmes
- 200 g Uhorky nakládané
Ďalej do omáčky:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Bravčové pliecko v celku umyjeme, osušíme a nasolíme. Na rozohriatom tuku osmažíme nasekanú cibuľu a na nej osmažíme kus mäsa v celku. Mäso obraciame, aby sa opieklo a zatiahlo zo všetkých strán. Do výpeku pridáme rajčinový pretlak, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou za občasného podlievania do mäkka. Mäkké mäso vyberieme a nakrájame na porcie.
-
Krok 2.
Mrkvu očistíme a nakrájame na rezančeky, vložíme zvlášť do druhého hrnca. Pridáme pokrájané sladko-kyslé sterilizované uhorky a hrášok. Podlejeme troškou vody a pomaly dusíme do polomäkka, aby nebola mrkva rozvarená. Omáčku (bez zeleniny) zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku. Pomaly povaríme aspoň 20 minút. Potom omáčku prepasírujeme (precedíme) do druhého hrnca, zjemníme smotanou a pridáme udusenú zeleninu. Prevaríme už len 5 minút za stáleho miešania. Chuť vylepšíme citrónovou šťavou.