Pečené teľacie na cibuľke a šťuchané zemiaky
Jako již tradičně jsme si na Nový rok dali poctivou hrstkovou polévku a společnost jí dnes u oběda dělalo výtečné telecí....
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 04.02.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1 Kg Teľacie (stehno)
- 1/2 ČL Čierne korenie mleté (podľa chuti)
- 1 ČL Soľ (podľa chuti)
- 2 KS Cibuľa červená (nadrobno)
- 6 strúčik Cesnak (na plátky)
- 1 ČL Rozmarín (sučený, mletý)
- 1 ČL Rasca (drvená)
- 1 hrnček Vývar (mäsový)
- 1 PL Maslo
- 2 PL Múka hladká
- 1,5 dl Pitná voda
- 1,5 Kg Zemiaky
- 100   Maslo
- 1 KS Cibuľa (nadrobno, spražiť)
Zemiaky:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso očistíme a nakrájame na asi 1cm hrubé plátky, ktoré len dlaňou roztlačíme (nie je potreba naklepávať, mäso je jemné), z oboch strán osopíme a okoreníme a jednotlivé plátky naukladáme vedľa seba do pekáča. Posypeme čerstvú cibuľou a cesnakom, sušenú cibuľkou, rascou a rozmarínom, mierne osolíme, poukladáme plátky masla a zalejeme vývarom. Pekáč nepriedušne uzavrieme, môžete si, ako ja, pomôcť alobalom a pečieme na 200 stupňov asi 1 a 1/2 hodinky, potom veko odklopíte, teplotu znížime na 180 stupňov a za občasného podlievania vodou pečieme ešte ďalšie hodinku, aby mäso chytilo peknú farbu a bolo krásne mäkké. Šťavu pred dopečením zahustíme lyžicou hladkej múky rozmiešanej vo lyžicu zmäknutého masla.
-
Krok 2.
Šťuchané zemiaky tak ako má kto rád. Klasicky uvarime očistené a nakrájané zemiaky so soľou. Potom ich popučíme s trochou masla. Môžete pridať aj spraženú cibuľku na drobno.