Pečené bravčové líčka so špenátom a jemným zemiakovým knedlíkom
Tohle masíííčko prostě nemá konkurenci. Kluci dlabali, jako by to mělo být jejich poslední jídlo v tomhle životě a kupodivu u toho ani neřečnili, jak mají zvykem. Doslova vylízané talíře jsou pro mě dostatečnou pochvalou i beze slov. :) :).
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 23.01.19
Ingrediencie
Mäso:
- 1 Kg Bravčové líčka
- 1 KS Cibuľa (stredne veľká. nadrobno)
- 3 strúčik Cesnak
- 0.5 ČL Čili korenie mleté
- 1 PL Včelí med
- 250 ml Vývar (mäsový)
- 1.5 ČL Soľ (podľa chuti)
- 1 ČL Čierne korenie mleté (podľa chuti)
- 1 ČL Rasca mletá
- 1 ČL Sušený cesnak (podľa chuti)
- 1 PL Bravčová masť
- 1 Kg Zemiaky
- 140 g Detská krupica
- 140 g Solamyl
- 100 g Múka hrubá
- 1 KS Vajce (veľké)
- 1 ČL Soľ
- 400 g Špenát mrazený (sekaný)
- 0.5 KS Cibuľa (nadrobno)
- 3 strúčik Cesnak (nadrobno)
- 1 PL Olej
- 1 dl Mlieko
- 4 PL Múka polohrubá
- 0.5 ČL Čierne korenie mleté (podľa chuti)
- 1 ČL Soľ (podľa chuti)
- 1 ČL Vegeta (Podravka )
Knedlíky:
Špenát:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso očistíme, odblaníme a každý kúsok prekrojíme napoly a potom ešte naplocho napoly, ale tentoraz úplne nedokrojíme (vznikne nám vždy taká "tlamička"), osolíme, okoreníme a posypeme sušeným cesnakom. Môžeme rovno sprudka opiecť zo všetkých strán na masti alebo, ako ja, uložíme cez noc do chladu preležať (naložené mäso je proste podľa mňa o level vyššie, chutnejšie, krehkejšie). Orestované kúsky uložíme do pekáča a do výpeku vsypeme cibuľu a cesnak, zarestujeme, pridáme mleté chilli, med a potom zalejeme vývarom. Necháme odspodu "odvariť", proste všetko to prichytené pekne vareškou od dna odškrabneme, dôkladne premiešame, touto zmesou zalejeme mäso v pekáči a prilejeme pivo. Nepriedušne uzavrieme pokrievkou alebo si môžeme ešte vypomôcť alobalom a pečieme zvoľna na 150 stupňov približne 2 a pol až 3 hodinky, jednoducho kým sa mäsko dokonale mäkké, prípadne podlejeme vývarom.
-
Krok 2.
1kg deň vopred v šupke uvarených zemiakov (olúpať) Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so zvyškom surovín. Z cesta ihneď tvoríme malé okrúhle knedličky veľkosti pimpongovej loptičky. Vhadzujú do vriacej osolenej vody, od dna pekne nadvihneme, aby sa neprilepili ku spodku hrnca a varíme približne 20 minút. Hotové vylovíme cedidlom, vsypeme do väčšej misy a mierne vychladnuté zľahka premastíme olejom, aby sa nám nezlepili.