Francúzke zemiaky
Klasický pôvodný a hlavne tradičný recept na Francúzke zemiaky. Francúzke zemiaky môžete pripraviť so surových zemiakov ale samozrejme ich môžete aj predvariť. Teda vzniknú Francúzke zemiaky s predvarených zemiakov. Vedeli ste že francúzi tento recept ani nepoznajú ? :).
Kuchár/ka: Peter Lauf
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 02.06.18
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 2 Kg Zemiaky
- 500 g Klobása
- 150 ml Smotana na varenie
- 100 g Plátkový syr
- 100 ml Mlieko polotučné
- 0.5 ČL Soľ
- 0.5 ČL Čierne korenie mleté
- 0.5 ČL Červená paprika sladká
-   Olej (na vymastenie)
-   Slanina (plátky)
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Zemiaky si buď môžeme uvariť v šupke a očistené nakrájať alebo ich surové ošúpať a nakrájať na tenšie plátky. Krájame ich rovno do vymasteného plechu alebo zapekacej misy. Dno tejto nádoby pokryjeme zemiakmi, tie osolíme, jemne okoreníme čiernym korením a mletou paprikou. Na ne ukladáme na kolieska nakrájané špekačky alebo párkovú klobásu a znova zakrývame zemiakmi. Tento postup opakujeme asi 3 až 4-krát, podľa toho, koľko nám vojde.
-
Krok 2.
Ak máme slaninku tak ju môžeme dať na druhu - tretiu vrstvu na špekačky, ktoré nemusíme dávať až tak nahusto, keďže nám príde aj slaninka a tak isto pridáme prípadne aj plátky syra. Môžu ísť priamo na slaninku ;). Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, znova osolené, okorenené a jemne pokvapkané olejom. Takto pripravené zemiaky zakryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry.