Francúzske karamelové kocky
.
Kuchár/ka: Mária Fiľakovská
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 16.04.21
Ingrediencie
Korpus:
- 5 PL Múka polohrubá
- 6 PL Cukor kryštálový
- 6 KS Vajce
- 1 PL Kakao
- 1 balíček Kypriaci prášok do pečiva
- 1 l Pitná voda
- 3 KS Zlatý klas
- 130 g Cukor kryštálový
- 1 balíček Vanilkový cukor
- 2 PL Kakao
- 7 KS Vaječný bielok
- 300 ml Mlieko
- 4 PL Cukor kryštálový
- 2 KS Šľahačka v prášku
Plnka:
Šľahačkový krém:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Korpus: bielky s 1 PL cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Zvyšný cukor vyšľaháme so žĺtkami, pridáme olej, preosiatu múku, kypriaci prášok a kakao. Zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto dáme na vymastený a vysypaný plech. pečieme cca 20 minút na 180°C.
-
Krok 2.
Plnka: väčšiu časť vody dáme zovrieť, pridáme polovicu cukru a vanilkový cukor. Vo zvyšnej vode rozmiešame Zlaté klasy a uvaríme. Do horúcej kaše postupne zapracujeme sneh zo 7 bielkov a druhej polovice cukru. Do polovice plnky zamiešame kakao. Na cesto dáme najprv svetlú plnku, necháme trocha stuhnúť a tak dáme tmavú plnku. na koniec ide šľahačka.
-
Krok 3.
Šľahačkový krém: cukor upálime na karamel, zalejeme mliekom a rozvaríme. Do vychladnutého pridáme šľahačku v prášku a vyšľaháme. Dáme na plnku. vrch ozdobíme nastrúhanou čokoládou.