Jablková štrúdľa s vanilkovým krémom
.
Kuchár/ka: Dominika Huszáriková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 15.04.21
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1 KS Lístkové cesto (cesto na štrúdľu)
- 1,5 Kg Jablko
- 100 g Hrozienka
- 100 g Cukor kryštálový
- 30 g Škoricový cukor
- Citrónová šťava (podľa chuti)
- 1 KS Vajce
- Cukor práškový (podľa potreby)
- 100 g Strúhanka
- Maslo (podľa potreby)
- 100 g Vlašské orechy (menšie kúsky)
- 1 l Mlieko
- 1 balíček Vanilkový puding
- 50 g Cukor kryštálový
- Solamyl (podľa potreby)
Orechová strúhanka
Vanilkový krém
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Pripravte si cesto sami alebo pripravte cesto, ktoré ste si kúpili. Hrozienka pokvapkáme rumom a necháme odstáť.
-
Krok 2.
Orechová strúhanka : Pre orechovú strúhanku speníme maslo na panvici. Pridáme strúhanku a na miernom ohni pomaly pražíme do zlatista. Ku koncu vmiešajte orechy, krátko ich opečte a opäť zložte zo sporáka.
-
Krok 3.
Olúpte a ošúpte jablká a rýchlo pokvapkajte citrónovou šťavou. Potom podľa kyslosti jabĺk pridajte viac alebo menej cukru, primiešajte klinčekový prášok a silnú štipku škorice. Rúru predhrejeme na 180 ° C horúcim vzduchom, natrieme vhodný pekáč maslom.
-
Krok 4.
Najlepšie je natrieť pripravené štrúdľové cesto tak, aby štrúdľa spočívala na papieri na pečenie. Asi na polovicu cesta natrieme orechovú strúhanku. Na vrch posypte jablká a hrozienka. Zvyšný povrch cesta výdatne potrieme rozpusteným maslom, okraje preložíme a závin zrolujeme.
-
Krok 5.
Konce dobre utesnite a pomocou papiera na pečenie štrúdľu zdvihnite do panvice. Cesto potrieme vajíčkom a pečieme 40 - 50 minút do zlatista .
-
Krok 6.
Vanilkový krém : Z uvedených ingrediencií uvaríme riedky puding, ktorý trocha zahustíme Solamylom.
-
Krok 7.
Hotový závin vyberte, nechajte ho vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom. Do taniera si vlejeme trocha vanilkového krému, vložíme závin a podávame.