Nebeská Máňa
Na tenhle dezert pokaždé nachytám i zapřísáhlé dietáře. A není divu, je to vážně tuze žravá záležitost..
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 09.11.20
Ingrediencie
Korpus:
- 5 KS Vajce
- 250 g Cukor práškový
- 10 PL Horúca voda
- 10 PL Olej
- 150 g Múka hladká
- 1 štipka Soľ
- 1 l Mlieko plnotučné
- 4 balenie Vanilkový puding
- 200 g Cukor kryštálový
- 2 PL Instantná káva
- 100 g Maslo
- 3x kelímok Kyslá smotana (celkom 600g)
- 3 balenie Piškóty (dlhé, 36 ks)
- 250 ml Instantná káva (silná, vychladnutá)
- 0,5 dl RUM (UM)
Krém:
Piškóty do plnky:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Korpus: Žĺtky s cukrom ušľahať ručným elektrickým šľahačom do hustej bielej peny, po lyžiciach zašľahať horúcu vodu a olej a potom už len vareškou vmiešať múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, vyšľahaný so štipkou soli. Cesto rozotrieť na veľký hlboký plech (42x32cm, vymazávajú maslom a vysypávame hrubou múkou iba dno) a piecť 20 minút na 170 stupňov.
-
Krok 2.
Nechať vychladnúť, natrieť pikantne marmeládou (použila som domácu z čiernej ríbezle), polovicou krému, poklásť piškóty, namočenými v káve s rumom, potrieť zvyškom krému, navrch natrieť šľahačku a dozdobiť Grankom.
-
Krok 3.
Krém: Z mlieka, cukru, pudingového prášku a instantné kávy uvariť hustý puding a do ešte horúceho zašľahať maslo. Nechať vychladnúť a potom prešľahať dôkladne elektrickým šľahačom, po častiach vyšľahať kyslú smotanu a rozdeliť na dve polovice.
-
Krok 4.
Piškóty namáčame v káve s rumom a ukladáme na krém. Zakryjeme druhou vrstvou krému. Šľahačka na dozdobenie (ja som použila 3 sáčky instantné šľahačky a 300ml studeného mlieka), Granko na posypanie. Hotové nechať zatuhnúť v chladničke.