Moravské koláče plnené tvarohom a lekvárom
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 14.04.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 500 g Múka hladká
- 100 g Múka polohrubá
- 60 g Cukor práškový
- 1 ČL Soľ
- 1 kocka Droždie
- 200 ml Olej
- 2 KS Vaječný žĺtok
- 1 KS Vajce (na potretie)
- 1 pohár Lekvár
- 2 balenie Tvaroh jemný
- 2 KS Vaječný žĺtok
- 1 KS Vanilkový cukor
- 1 PL Cukor práškový (podľa chuti)
- 3 PL RUM (UM)
- 4 PL Múka polohrubá
- 4 PL Cukor práškový
- 30 g Maslo
Tvarohová plnka:
Posýpka:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
V hrnčeku si ohrejeme trochu mlieka, do neho rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžicu hladkej múky, dôkladne rozmiešame a necháme vzísť kvások. Do misy vsypeme múku (ja miešam hladkú s polohrubú, ale nie je to nutné, stačí hladká), vlejeme kvások, pridáme žĺtky, olej, soľ a zvyšok vlažného mlieka a vymiešame hladké nelepivé cesto. Necháme v teple pekne vykysnúť.
-
Krok 2.
Vykysnuté rozdelíme na 24 bochníkov, necháme pod igelitom ešte asi 10 minútiek odpočinúť a potom jednotlivo plníme tvarohom ako buchty, ukladáme na plech s papierom na pečenie spojom dolu, sploštíme do tvaru koláča a necháme kysnúť pod igelitom cca 30 minút. Potom do každého urobíme jamku (ja používam po vzore svojej babičky vajíčko omotané vreckovkou), keď urobím všetky jamky, rozklepneme ho, rozšľaháme a potierame s ním koláče), naplníme lekvárom, okraje potrieme vajcom a celé posypeme posýpkou. Pečieme asi 25 minút na 170 stupňov.