Lahodný pomarančový rez so šľahačkou
.
Kuchár/ka: Mária Fiľakovská
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 31.03.19
Ingrediencie
Cesto:
- 200 g Cukor kryštálový
- 4 KS Vajce
- 200 g Múka hladká extra špecial
- 1 KS Kypriaci prášok do pečiva
- 1 KS Vanilkový cukor
- 1 dl Olej
- 3 PL Kakao
- 1 KS Pomaranč (kôra)
- 6 dl Mlieko
- 150 g Cukor kryštálový
- 1 KS Vanilkový cukor
- 2 KS Vaječný žĺtok
- 2 KS Zlatý klas
- 100 g Maslo
- 2 KS Šľahačka v prášku
- 300 ml Mlieko
- 4 PL Lekvár
- 2 KS Pomaranč
- 2 plechovka Mandarinkový kompót
Vanilkový krém:
Šľahačka
Budeme ešte potrebovať:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Pripravíme si korpus. Vymiešame vaječné žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej, vodu a dobre premiešame. Potom pomaly pridávame preosiatu múku, kypriaci prášok do pečiva, kakao a na jemno nastrúhanú pomarančovú kôru. Z bielkov si ušľaháme sneh, ktorý pridáme ako posledný a už len z ľahka premiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 35 minút pri 180 stupňoch.
-
Krok 2.
Kým sa korpus pečie pripravíme si plnku. Asi polovicu mlieka dáme variť spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom. V druhej polovici mlieka si rozmiešame žĺtka a zlaté klasy. Vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Odstavíme a necháme vychladnúť za občasného miešania. Keď je puding vlažný pomaly pridávame maslo a dôkladne rozšľaháme.
-
Krok 3.
Vychladnutý korpus natrieme slivkovým lekvárom, na to rozotrieme vanilkový krém. Na neho poukladáme buď to na menšie kocky nakrájaný pomaranč alebo mandarínky z kompótu ktoré sme najprv scedili.
-
Krok 4.
Na vrch dáme šľahačku, ktorú sme si ušľahali zo studeného mlieka a šľahačky v prášku. Koláč dáme do chladničky a na vrch ozdobíme pomarančom.