Zemiakové lokše
V jednoduchosti je krása a ty nejchutnější pokrmy bývají leckdy až neskutečně jednoduché. Těchhle placek bych se mohla doslova "užrat" a celá naše rodina jak bys met..
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 15.04.21
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1 Kg Zemiaky (varené, vychladené)
- 300 g Múka hladká
- 1 ČL Soľ
- Maslo (podľa potreby)
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme soľ a hladkú múku a vypracujeme cesto, ktoré bude mať konzistenciu asi ako cesto na knedle, nemalo by sa lepiť.
-
Krok 2.
Ihneď rozdelíme na menšie dieliky, z ktorých vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske tenké placky o veľkosti veľkej panvice (každý si musí prispôsobiť podľa možností) a pečieme na panvici nasucho z oboch strán. Okamih, kedy je lokša z jednej strany pečená poznáme podľa tvoriacich sa tmavých škvŕn.
-
Krok 3.
Lokšu otočíme, potrieme zľahka maslom a dopečieme aj z druhej strany. Touto stranou pretočíme hotovú lokšu na veľký tanier, opäť potrieme maslom a stočíme.
-
Krok 4.
Hotové lokše podávam k hustým polievkam, ako je gulášová alebo kapustová, miesto pečiva. Dajú sa samozrejme pojedať aj samotné, ale moje deti je milujú treba potreté slivkovým lekvárom a sypané makom.