Slivkové gule
Výborné zemiakové gule na sladko plnené ovocím. V mojom prípade som dnes použila čerstvé slivky. Samozrejme, ovocie je už na vás :).
Kuchár/ka: Mária Fiľakovská
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 02.11.20
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 4 KS Zemiaky (veľké)
- 200 g Múka polohrubá
- 1 KS Vajce
- 1 štipka Soľ
- Slivka (alebo iné ovocie, jahody)
- Strúhanka (na posýpku)
- Cukor kryštálový (na posýpku)
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Uvaríme zemiaky v šupke (môžete aj klasicky), pretlačíme alebo postrúhame na jemnej strane strúhadla, pridáme múku, vajíčko a štipku soli. Všetko spolu dobre zmiešame a vyhnetieme cesto.
-
Krok 2.
Rozvaľkáme na cca 3mm hrúbku, nakrájame na štvorce a plníme ovocím (ja som použila slivky, môžete dať jahody, čučoriedky, čerešne, marhule, skombinovať s tvarohom... ). Dôkladne zlepíme a vytvarujeme guľky.
-
Krok 3.
Dáme variť do vriacej vody, občas premiešame. Keď plávajú na vrchu, znamená, že sú uvarené, a že ich môžeme vybrať von. Posypeme ich posýpkou a polejeme spraženým maslom.
-
Krok 4.
Posýpka môže byť maková, tvarohová strúhankova alebo kakaová. Ja som si pripravila strúhankovú. Strúhanku som na panvičke opražila spolu s kryštálovým cukrom. Pozor aby nezhorela.