Lievance s jahodovou polevou
.
Kuchár/ka: Danula Vašíčková
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 05.05.19
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 375 g Múka hladká
- 600 ml Mlieko
- 40 g Cukor kryštálový
- 20 g Maslo (rozpustené)
- 1 KS Vajce
- 1 KS Citrónová kôra
- 1 štipka Soľ
- 2 plechovka Zavárané jahody
- 1 pohár Detská výživa (jahodová)
- 1/2 balíček Jahodový puding
- 1 balíček Vanilkový cukor
- 1 PL Cukor kryštálový (podľa chuti)
Poleva:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mlieko v hrnci trochu ohrejeme, malú časť odoberieme do hrnčeka, rozdrobíme do neho droždie, pridáme lyžičku cukru a trošku múky, dôkladne rozmiešame a necháme vzísť kvások. Ten potom vlejeme ku zvyšku mlieka, pridáme vajce, rozpustené maslo, citrónovú kôru, cukor, štipku soli a múku a najlepšie metlou vymiešame hladké cesto. Priklopíme pokrievkou a necháme vykysnúť, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
-
Krok 2.
Potom použijeme malú naberačku, tá nám bude slúžiť ako odmerka. Cesto lejeme na máličko vymastenú panvicu a smažíme z oboch strán dozlatista. Smažíme malé lievance s priemerom asi 8cm a z tohto množstva cesta som urobila 30 kúskov.
-
Krok 3.
Časť šťavy si schováme stranou (v tej budeme rozmiešavať pudingový prášok), zvyšný kompót a výživu nalejeme do kastrólika, pridáme cukor a pozvoľna varíme, potom prilejeme rozmiešaný pudingový prášok a ešte prevaríme. A ako čerešnička na torte ku všetkému bezchybne pasuje kyslá smotana zmiešaná s ušľahanú šľahačkou.