Prajeme dobrú chuť :)

Ryžový nákyp

Ryžový nákyp je jedno z mojich najobľúbenejších jedál cez letné horúce dni. Také jednoduché rýchle jedlo..

Ukáž celý recept

Kuchár/ka: Deni
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 15.07.18

5 / 5 (3 hodnotení)
Príprava: 90 minút
Náročnosť: Nízka
Porcie: 4
Zdroj: womanonly.cz

Ingrediencie


Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  1. Krok 1.

    Ryžu prepláchneme a vsypeme do variacej osolenej vody. Dáme toľko vody, aby hladina vody bola cca 3 cm nad ryžou. Prdáme krinčeky a za občasného premiešania ražu varíme 10 minút. Potom prebytočnú vody zlejeme. Klinčeky vyberieme a ryžu zalejeme mliekom, najlepšie horúcim, a varíme.

  2. Krok 2.

    Za stáleho miešania ryžu dovaríme úplne do mäkka. Pridáme 2 balíčky vanilkového cukru, kryštálový cukor, kúsky masla, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame a prikryjeme. Pod pokrievkou necháme ryžu dojsť a vychladnúť.

  3. Krok 3.

    Žĺtky oddelíme od bielok a zamiešame do vychladenej ryže. Z bielok si vyšľaháme sneh a taktiež ho vmiešame do ryže.

  4. Krok 4.

    Zapekací pekáč vymastíme maslom a na dno rozotrieme polovicu ryže. Na ňu poukladáme polky marhúľ, jednu veľa druhej. Marhule prekryjeme vrstvou zvyšnej ryže. Na vrch poukladáme kúsky masla a dáme zapiecť do rúry. Pečieme cca 40-50 minút pri 150°C, dokiaľ sa na vrchu nevytvorí zlatistá vrstva a nákyp nezíska pevnú konzistenciu.

  5. Krok 5.

    Hotový nákyp môžme na tanieri poliať ovocnou šťavou alebo šťavou z kompótu.



Pivné rožky
Kuracie mäso s ryžou a hranolkami
Cuketa plnená Hermelínom