Ingrediencie
Potrebujeme:
- 250 g Šošovica červená
- Rasca mletá (podľa chuti)
- Kurkuma (podľa chuti)
- Koriander (mletý, podľa chutí)
- 1 Čili paprika (sušená)
- 1 Koriander (čerstvý)
- 2 KS Paradajka
- 1 KS Cibuľa
- 200 g Zelenina mix
- 50 g Maslo
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Pripraviť si ho môžeme z akejkoľvek šošovice, ale najrýchlejšie to ide z červenej. Takže si dáme variť šošovicu, vodu tak 4 cm nad šošovicu, lyžičku soli a lyžičku tumericu (kurkuma). Necháme variť kým sa nerozvarí, ak by sa voda stihla odpariť tak dolievame podľa potreby. Mala by vzniknúť taká riedka kaša.
-
Krok 2.
Do druhého hrnca si dáme dve lyžice oleja, kúsok Ghee masla (okolo 50g) a lyžičku celej rasce. Miešame kým začne rasca voňať (pozor, v tomto momente rasca rýchlo zhorí, takže pracujeme rýchlo a pozorne). Keď zavonia, tak prihodíme tak 10-20 kúskov celých čili papričiek a hneď za tým cesnakovo zázvorovú pastu.
-
Krok 3.
Ak takú nemáme ľahko si ju vieme doma vyrobiť - v mažiari úplne roztlačíme cesnak a zázvor v pomere 1:1, pridáme soľ a citrónovú šťavu, a máme pastu. Alebo kúpime v ázijských potravinách. Pastu párkrát premiešame a prihodíme lyžičku tumericu, lyžičku mletého koriandru, stále miešame.
-
Krok 4.
Do zmesi prisypeme na drobno nakrájanú cibuľu, niekoľko na drobno nakrájaných paradajok a za hrsť posekaného čerstvého koriandru.
-
Krok 5.
Varíme do rozvarenia, podľa potreby prilejeme trošku vody. Ja to varím tak 30-40min cca. Nech sa paradajky prípadne iná zelenina totálne rozvaria.
-
Krok 6.
Následne do tejto zmesi po naberačkách pridávame rozvarenú šošovicu, prisypeme za hrsť čerstvého nasekaného koriandru a povaríme ešte tak 5 min nech sa chute prepoja.
-
Krok 7.
Odstavíme a podávame v plackách prípadne k jazmínovej ryži. Podľa osobnej preferencie pridáme ešte čerstvé nasekané čili.